Interregnum der Vorsten in Bosuilendorp

2015-02-14 Interregnum 1
2015-02-14 Interregnum 2Dit jaar vond er geen Gelag der Vorsten plaats. De Stichting Ulvenhouts Carnaval organiseerde 14 februari als alternatief het ‘Interregnum der Vorsten’ voor alle Bredase Vorsten en hun Gevolg. Nadat alle Voorzitters en Vorsten in de Goeikamer van Boerderij De Pekhoeve de Akte van Ulvenhout ondertekend hadden, mochten de Vorsten zichzelf de sleutel van hun vorstendom toe-eigenen. Aansluitend werd in SCC De Pekhoeve met een gevarieerd feestelijk programma de aftrap gegeven voor Carnaval 2015. Om 12.00 uur begaven alle Hoogheden zich naar hun respectievelijke vorstendommen om daar hun eigen programma te volgen.

AKTE VAN ULVENHOUT

Het was al vroeg een grote gezellige ben-de op het Pekhoeve terrein in het Bosuilendorp. Buiten waagden de Adjudanten en Gevolgen zich onder leiding van Joep van den Maagdenberg aan een potje Ulvenhouts curling. De kapellen zorgden voor de muzikale omlijsting. Ondertussen vond in besloten gezelschap van Hoogheden, Hofdame(s), Page(s) en Voorzitters in de Goeikamer van Boerderij De Pekhoeve de ondertekening plaats van de Akte van Ulvenhout.

2015-02-14 Interregnum 3In deze akte wordt op ludieke wijze het belang van het Gelag der Vorsten vastgelegd door de vorsten van Baviaonenland, Kielegat, Ginneken, Giegeldonk, Boemeldonk, ’t Aogje, Totdenringen en Bosuilendorp. Met het ondertekenen van de Akte onderstrepen de aanwezige Vorsten het belang dat zij aan deze traditie hechten en roepen zij de nieuwe Burgervader op deze in ere te houden. Na ondertekening mocht elke Vorst zich de sleutel van zijn vorstendom toe-eigenen om er, aldus de Akte, “tot aan Aswoensdag zeker [van] te zijn dat de Carnavaleske macht van de betreffende vorstendommen in goede handen is”.

 

Alle vorsten ontvangen een kopie van de akte. Ook zal een exemplaar aan de nieuwe Bredase Burgervader overhandigd worden. De originele versie, verzegeld met het lakstempel van d’n Bosuil, wordt bewaard in Boerderij De Pekhoeve.
2015-02-14 Interregnum 42015-02-14 Interregnum 5

 

HOOFDPROGRAMMA

Na de officiële ondertekening begaf het vorstelijk gezelschap zich naar SCC De Pekhoeve voor een gevarieerd Carnavalesk programma. Een en ander werd vakkundig gepresenteerd door Thom van Aert, die – na alle gezelschappen te hebben voorgesteld – Prins Petrus C Lie D’un Alleraller Irste van ut Kielegat uitriep tot ‘Prins van de Restjes’. Het programma bestond uit acts uit alle vorstendommen, afgewisseld met een aantal rondes ‘Ren je Rot’. Ook aan de interne mens was gedacht. Køkenprins dun Irste en zijn keukenprinsessen serveerden buiten stamppot met worst, met de Carnavaleske complimenten van BHVC, Koetshuis Anneville en Uitspanning De Fazanterie.

De Baron van het Ginneken, illustere telg uit de Familie Le Dernièrre du Moment, en zijn gezelschap deden de familienaam eer aan en woonden met enkelen van de laatst overgebleven  hooggeëerde gasten de uitsmijter bij: het lied ‘De voordeur’, verzorgd door Ulvenhouts eigen De Mechel en Das Praot.

Vervolgens namen de Vorsten en hun Gevolgen afscheid van elkaar om in hun respectievelijke vorstendommen – geheel in de geest van de Akte van Ulvenhout – Carnaval “met grote ‘C’, kleine ‘c’ of ‘k’, ieder op eigen wijze en met eigen tradities en eigen identiteit, doch altijd met respect voor elkaar en elkaars grondgebied” te gaan vieren.