Héét van de Naold

Veel is er niet nodig om Carnavalsvereniging Uit ut Gareel ín het gareel te krijgen. Eén telefoontje kostte het slechts, en nog dezelfde avond zat uw verslaggever in de Gareelstraat aan tafel met Mary Voeten, José Houtepen en Conny en Eric van der Westerlaken voor een diepte-interview.
CV Uit ut Gareel is in 2007 één week vóór de optocht ontstaan uit een grap. 2 gezinnen hingen dat jaar meteen de vuile was uit. Het aantal leden van de vereniging is sindsdien flink toegenomen. Ondertussen wordt in de optocht meegelopen in de categorie ‘grote groepen’.

De vereniging heeft als voornaamste doel de Carnavalstraditie levend te houden. Kinderen worden al van jongs af aan actief betrokken.  De samenstelling varieert, maar er is één voorwaarde: leden wonen in de Gareelstraat.
De Bosuilse Carnavalsliefhebber zal zich er overigens van bewust zijn dat de hele Gareelstraat een kweekvijver voor Carnavalsvierders is. Ook de Sisters, ’n Hoop Flauwekul, de Nopkes en de Gangmaokers  mogen inwoners van deze straat tot hun leden rekenen.  Ondertussen vindt er zelfs kruisbestuifing plaats tussen Uit ut Gareel en de Gangmaokers. En daar houdt het niet op …
Zo heeft Uit ut Gareel dit jaar een raadslid voor de Jeugdraad geleverd. Ook verzorgt de vereniging de jeugddisco op vrijdagvond 8 februari. Verder wordt de molen door Uit ut Gareel elk jaar voorzien van S.U.C- vlaggen. En ook het sauwelen staat bij Uit ut Gareel hoog in het vaandel. Zo zeer zelfs dat één van de leden als jeugdcoach optreedt. En sinds 2 jaar lijkt de vereniging hofleverancier van Carnavalsmotto’s te zijn geworden. Het mottovrouwke deelt echter mee dat ‘dees jaor alles anders gaot’. (Dit ondanks het feit dat in een geheime la een lijst schijnt te liggen met genoeg motto’s voor de komende 20 jaar…)
Sinds 2008 is Uit ut Gareel elk jaar in de prijzen gevallen bij de carnavalsoptocht. Niet vreemd gezien het feit dat de vereniging haar creaties, op een kleine accessoire na, helemaal zelf bedenkt, ontwerpt en maakt. Onder het motto “Help Mary en Conny de winter door” starten de voorbereidingen voor de optocht elk jaar al in september/oktober.  Vanaf dat moment staan de naaimachines, grondig gereviseerd, op tafel. Met onder andere zo’n 60 tot 100 meter stof en kilometers garen worden de waanzinnigste creaties in elkaar gezet. Vaak is het thema gebaseerd op dieren, hetgeen in het jaar van de stinkdieren leidde tot verdenking van illegale dierenhandel. Na de optocht worden de creaties meestal succesvol hergebruikt door andere CVs in den lande, waar zij ook vaak in de prijzen vallen. De paardjes uit 2010 bijvoorbeeld, wonnen de eerste prijs in Echt in Limburg!
Vanzelfsprekend heeft uw verslaggever geprobeerd uit te vinden wat we voor de komende optocht mogen verwachten. Helaas kan ik niet meer meedelen dan dat de vereniging dit jaar wegens tijdgebrek niet voor de hoofdprijs gaat. Wel wordt alles zoals gebruikelijk weer helemaal in eigen beheer gemaakt. Dus helemaal anders gaot het gelukkig dit jaor ook weer niet. En als die leuke groepsfoto nu ook eindelijk eens wil lukken…!