Yari, alias Ed Kroket, wint Bosuilse Jeugdsauwelen

Vrijdag 2 februari traden ‘s middags in SCC de Pekhoeve 12 jeugdsauwelacts op. Een ongekend aantal en volgens Piet Nuijten, die ooit als Prins Piet VII het Bosuilse Carnaval voorging, van een hoog niveau. Eric van der Westerlaken, die dit jaar de sauwellessen op de beide Ulvenhoutse basisscholen verzorgde, was trots. “Wij sauwelaars zijn vaak maanden bezig met het voorbereiden van onze act. Jullie hebben dat in drie weken tijd gedaan. Complimenten!”

Silvian Diepstraten en Niels van Dongen kondigden de acts aan; de jury bestond uit Prins Ad XVI, Victor Huijben en oppersauwelaar Jos Schetters.

Acts 1 t/m 3….

De act van Olivier en Camil (Klokkebei) is volgens jurylid Jos Schetters een mooie start. Als Samson en Gert vertellen de mannen wat ze allemaal meemaken. “Leuke, herkenbare  typetjes”, alsdus de oppersauwelaar.

Joost en Gijs (Rosmolen) zijn samen Timmer-man. Ze zijn in elk geval handig met taal, want hun act staat bol van de woordgrappen. Prins Ad zou ze ook zeker inhuren: “Mooie sauwel en mooi verkleed”.

Sammy en Merel (Klokkebei) zijn als medewerksters van Jumbo en Albert Heijn vriendinnen en concurrentes tegelijk. In de ton hebben ze in genoeg roddels te delen. Victor Huijben vond de dames mooi gekleed. “Het was een sauwel zoals een sauwel hoort te zijn: leuke inhoud en gewoon goed.”

Acts 4 t/m 6
Joep en Carlos (Rosmolen) komen vervolgens op als leden van de motorbende ‘Saturdah‘, “de enige dag dat we werken”. In de ton vertellen ze over illegale praktijken.  Jos Schetters durft eigenlijk  niets negatiefs te zeggen; hij is een beetje bang geworden na hun indrukwekkende opkomst en overtuigende spel.  “Prima act, dus!”

Bibi en Mikki (Klokkebei) zijn supermoderne vloggende sauwelaars uit de USA: Bibi uit New York, Mikki uit Las Vegas.  Prins Ad vindt het leuk dat heel Ulvenhout zo’n beetje aan de beurt is gekomen.  Hij moet zelf eigenlijk ook nog een vlog maken en vraagt daarbij hulp van de dames.

Brechtje en Mirte (Rosmolen) horen als leden van wandelclub de WC alle roddels uit de buurt. Daar vertellen ze in de ton uitgebreid over.  Jurylid Victor is blij dat hij het niet tegen hen op hoefde te nemen. “Heel Ulvenhout is langsgekomen en het was een goede sauwel”.

Acts 7 t/m 9
Eva en Roos (Klokkebei) zijn brandweerman Sem en Sam. Wat hebben zij allemaal te vertellen?  We weten nu in elk geval waarom een brandweerwagen rood is.  Jos Schetters vindt het een erg leuke sauwel: “Sam en Sem, ik heb zitten simmen van het lachen.”

Bastiaan en Jay B (Rosmolen) vertegenwoordigen een nieuw fenomeen in Ulvenhout: de hangopa’s. In De Pekhoeve nemen ze o.a. meneer Martijn op de korrel, maar die kan wel wat hebben.  Prins Ad hoopt dat hij later als hangopa ook zoveel praatjes heeft.

Nora en Juul (Klokkebei) vertellen vervolgens met een lekker Vlaams accent over hun werk bij SmacDonald’s, waar juf Noeska blijkbaar ook gesignaleerd is. Jurylid Victor is erg positief over deze leuke sauwel, maar: “Ik houd het toch liever bij Christ”.

Acts 10 t/m 12
Yari (Rosmolen) stapt als enige alleen de ton in. Als Ed Kroket, medewerker van ’t Nippeltje, vertelt hij smakelijk over wie hij daar tegenkomst. Jos Schetters noemt hem “een geboren sauwelaar, die vanaf de opkomst al helemaal in zijn rol zit”.

Ook de Klokkebei begint trouwens te vergrijzen. Wat hebben opa Stefan en opa Mattijn op hun kerfstok? Prins Ad is lovend over hun mooie opkomst, leuke grappen en kleding.

Ilse en Joy (Rosmolen), alias Steek en Cape, zijn uit de Raad gezet.  Als ‘Raad van Twee’ hebben ze nog plaats voor negen raadsleden, zo laten ze aan het eind van hun grappige sauwel weten. Jurylid Victor vindt het een topsauwel en verwacht dat Niels en Silvian zich zullen aansluiten bij de dames, want ook die maken het als Raadsleden behoorlijk bont.

Na de juryberaadslaging krijgen alle jeugdsauwelaars een medaille. Voordat hij de winnaar bekend maakt, bedankt Prins Ad XVI Eric van der Westerlaken voor zijn inzet. Ook roept hij Jos  Schetters naar voren. Jos heeft na jarenlang bij het jeugdsauwelprogramma op de Bosuilse basisscholen betrokken te zijn geweest, besloten terug te treden.  En dan is het grote moment daar. De jury heeft unaniem Ed Kroket als winnaar gekozen. Als winnaar van het Jeugdsauwelen mag Yari Oudshoorn het avondprogramma van de grote sauwelaars openen. En natuurlijk krijgt hij een mooie beker.

Fantastisch tot hoeveel topacts het Jeugdsauwelprogramma dit jaar heeft geleid!