Bosuils Jeugdsauwelen eindigt in ex aequo

Teun

Janne en Jitte

Vrijdag 17 februari stonden negen jeugdsauwelacts van leerlingen uit de groepen 8 van de Ulvenhoutse basisscholen in de sauwelton op het podium in SCC De Pekhoeve. Twee sauwels werden als winnende act gekozen. Teun (‘Bert en Joke’) en de Ulvenhoutse Bosuiltjes Janne en Jitte van de Klokkebei mochten het sauwelen voor volwassenen openen met hun sauwels.

S.U.C  SCHOLENPROGRAMMA
Het Jeugdsauwelen is een onderdeel van het scholenprogramma van de S.U.C. Ervaren sauwelaars Eric van der Westerlaken en Jos Schetters zetten ook dit jaar hun kennis, ervaring en enthousiasme met plezier in om deze mooie carnavaleske kunst over te dragen.  Silvian Diepstraten en Marlinde van Twist tekenden voor de presentatie deze middag. Het geluid en de belichting werden verzorgd door JG Sound & Vision.

De jury, bestaand uit Prins Ad XVI, Jeugdprins Olivier, Esther Vissers en sauwelaar Thom van Aert, kon dit jaar voor het eerst niet één winnaar kiezen….. De sauwel van Janne en Jitte blonk uit door verwijzingen naar Ulvenhoutse locaties en personen. Teun, daarentegen, was de enige die alleen in de ton stond. En ondanks dat zijn sauwel geen enkele mop in de letterlijke betekenis van het woord bevatte, hing het publiek aan zijn lippen en kreeg hij iedereen aan het lachen. Beide sauwels werden daarom bekroond met een beker.

VOOR DE PAUZE
Het spits afbijten is altijd moeilijk. Toch zou je dat niet zeggen bij Daan en Simon (Rosmolen). Als toiletdames Sun en Dreft deden zij in geuren en kleuren verslag van wat zij in Ulvenhout allemaal tegenkomen. De Pekhoeve, de basisscholen, Jeugdland, UTV, de Jumbo… U bent nergens veilig voor deze dames! De jury was vol lof over deze eerste act.

Rosa en Sophie (Klokkebei) bezochten vervolgens als de oma’s Truus en Suus de Flamingobar en bespraken daar wat ze van school vinden en wat ze zo allemaal meemaken. Jurylid Thom van Aert was onder de indruk van hun goede samenspel, leuke grappen en het feit dat ze zo duidelijk spraken.

Meneer Michiel moest het vervolgens regelmatig ontgelden toen Nanne en Cato (Rosmolen) van modellenbureau Knapp op het podium stonden. Prins Ad XVI mijmerde dat er in zijn tijd op de Rosmolen toch echt niet zulke mooie modellen rondliepen. Een letterlijk en figuurlijk knappe sauwel, die origineel eindigde.

Als vierde nam Teun (Klokkebei) als Bert, bekend van ’t Klokhuis, plaats in de ton. Joke had van de politie helaas geen toestemming gekregen om mee te komen.  Op onnavolgbare wijze liet Teun/Bert het publiek interactief kennis maken met zijn nieuwe hobby: boeren. Een natuurtalent, volgens jurylid Thom.

De laatste sauwel voor de pauze was van schoonmaaksters Lotte en Sophie (Rosmolen).Wie denkt dat schoonmaken saai werk is, heeft het mis. Wist u bijvoorbeeld dat meneer Martijn een bijbaantje als onderbroekenmodel bij Zalando heeft? De jury prees de dames om hun vrolijke uitstraling, vlotte babbel, atrributen en leuke grappen.

NA DE PAUZE
Tijdens de pauze werd de ton op het podium omgetoverd tot de Ulvenhoutse bergmolen De Korenbloem. Bosuiltjes Janne en Jitte van de Klokkebei deden vandaar in verenkostuum in vogelvlucht verslag van het reilen en zeilen in Ulvenhout. Deze bosuiltjes zien werkelijk alles! De jury noemde hun sauwel briljant, met hele goede grappen.

Sjoerd en Rutger (Rosmolen) waren als UVV-grasmeesters Toon en Toon ook heel  goed op de hoogte van wat zich afspeelt in het dorp en vertelden daar smakelijk over. Het is overigens helemaal niet zo makkelijk om goed voetbalgras te krijgen en onderhouden, hoor!  Thom van Aert vond het een leuke, enthousiaste act van twee eigentijdse typetjes.

De Klokkebei’s eigen Boots (Anoek) en Dora (Isa) zorgden met hun sauwel voor een stukje jeugdsentiment. Met de kaart in de hand liepen ze door Ulvenhout en vertelden wat ze allemaal tegenkwamen.  Het publiek bleek de tekst van ‘Op de kaart’ nog te kennen en zong enthousiast mee. Een zeer originele sauwel, oordeelde de jury.

De jeugdsectie van Blaaskapel De Bosuilen loopt vaak voor de muziek uit en ziet dan van alles. Hierover vertelden Boskuikens Melodie (Yenthe) en Harmonie (Kim) van de Rosmolen. Zij maakten trouwens als enigen zelf de muziek voor hun act: Kim speelde op trompet het nummer ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ tijdens hun opkomst. Een waardige afsluiting, volgens de jury.

Onvoorstelbaar dat de deelnemers hun act, inclusief attributen en kostuums, in slechts drie weken in elkaar hebben gezet. Natuurlijk ontvingen ze allemaal een welverdiende medaille. Ga er zelf maar eens aan, of beter gezegd: in, staan!