Jeugdsauwelen Bosuilendorp eindigt in ex aequo

Vrijdagmiddag 29 januari stonden er negen Jeugdsauwelacts uit de groepen 8 van de Ulvenhoutse basisscholen in de Sauwelton in De Pekhoeve. Getuige de gelijke eindstand was het dit jaar een extra zware klus om een winnende act te kiezen. Na rijp beraad van de jury mogen Victor en Janneke van De Rosmolen zich Opperjeugdsauwelaars 2016 noemen. Hun winnende sauwel was vrijdag en zaterdag ook de openingsact van de Sauwelenavonden voor volwassenen. 

2016-01-30 winnaars jeugdsauwelenS.U.C SCHOLENPROGRAMMA
Het Jeugdsauwelen is een onderdeel van het scholenprogramma van de S.U.C. Ervaren Sauwelaars zetten daarbij hun kennis, ervaring en enthousiasme met plezier in om deze kunst over te dragen op de jeugd. De jury, bestaand uit Prins Ad XVI, Jeugdprinses Lynn, Raadslid Silvian en Dick Vuijk kon dit jaar slechts met moeite een winnaar kiezen. De middag eindigde dan ook in een gelijke stand tussen Jens en Stijn,  en Victor en Janneke. Als schooldirectrice De Grote (Janneke) en schooldirecteur De Kleine (Victor) namen de laatste twee een aantal Ulvenhouters flink op de hak. Dit leverde hen de eerste plaats op….. 

ACTS 1 T/M 3
Marlinde van Twist en Niels van Dongen presenteerden het Bosuilse Jeugdsauwelen. De eerste act was van Paul en Dirk, als dokter Jaap en dokter Joop. Met veel woordgrappen trakteerden zij het publiek op anekdotes uit hun praktijk in het Dienstencentrum in Ulvenhout. Juryleden Dick Vuijk en Silvian complimenteerden hen met de goede start, die veel leuke en afwisselende grappen bevatte.

Vervolgens betraden Ida en Lisa als Willie en Max het podium. Het koninklijk paar bezoekt Ulvenhout om een prijs voor bergmolen De Korenbloem uit te reiken. Prins Ad XVI heeft na deze act een heel andere kijk op het koningspaar gekregen… Jeugdprinses Lynn vond dat het duo leuke typetjes neerzette en daarbij goed in hun rol bleef.

Als derde ‘zwommen’ Tess en Neeltje zich als Oki en Doki een weg naar het podium. Zij zetten een ‘dolfijn’ optreden neer, met verwijzingen naar o.a. de camping van Wim Rops, de 3 Berken en de Mark (inclusief verrassende onthullingen over meneer Martijn). Dick Vuijk vond hen veel plezier uitstralen en kon de paar stoute grapjes wel waarderen. Hij vond hierin bijval van jurylid Silvian. 

ACTS 4 T/M 6
Joris en Laurens, twee oud-leerlingen van De Klokkebei, namen de aanwezigen mee op een trip down memory lane, en onthulden dat zij in groep 3 al kennismaakten met Facebook. Ook gaven zij tips voor een succesvolle schoolcarrière: “Een goede buurman, is een halve toets!”, of “Kijk omhoog voor inspiratie, omlaag voor concentratie en opzij voor informatie.”

Jens en Stijn, Paulus de Boskabouter en kabouter Plop, kwamen gehuld in rook de zaal in lopen. Woonachtig aan de Kabouterlaan 16 konden zij veel vertellen over het Ulvenhoutse bos en de nabijgelegen boerderijen. Jurylid Dick Vuijk noemde hen natuurtalenten, vanwege hun subtiele grapjes en goede timing. Silvian meende dat de lat nu wel heel hoog was gelegd.

Pepijn nam als Bauke Mollema, als enige solo plaats in de ton. Alleen hierom verdient hij al een speciale vermelding. Daarbij zette hij met zijn act als lid van de ‘UWC’ een zeer vlotte Sauwel met veel leuke woordgrappen in goed en vloeiend Brabants neer. De jury was dan ook onverdeeld positief over zijn optreden. 

ACTS 7 T/M 9
De Sauwel van Tara en Renate, dierenverzorgsters in de Bosuilse Zoo, liet zien dat het in Ulvenhout best wel een beestenbende kan zijn. Hun eigen leraren speelden daarbij ook een rol. Als uitsmijter trakteerden zij publiek, ‘dat stelletje aapjes’ op snoepbanaantjes. “Leuke opkomst”, “mooie kostuums”, “rolvast” en “goede interactie” waren wat positieve punten die de jury opnoemde.

Margreet en Margriet (Eva en Dieke) van No 56 lichten een tipje van de sluier op van wat zich zoal voordoet in hun winkel. Als verkoopster moeten ze er zelf natuurlijk goed uitzien. Ze hebben onlangs dan ook een abonnement op de sportschool genomen en meteen een uur bij de eerste machine doorgebracht: de snoepmachine. “Heel goed voor je figuur!”

Victor en Janneke sloten het programma af als twee schooldirecteuren. In rap tempo passeerde een groot aantal Ulvenhouters de revue. Leerkrachten van de Rosmolen, leerlingen en ouders van beide basisscholen en de familie Rops moesten er o.a. aan geloven. Hun winnende act werd door de jury “een geweldige, onderscheidende slotact” genoemd. Lest best, dus.

Natuurlijk ontvingen aan het einde van de optredens alle Jeugdsauwelaars een medaille. Want je moet er tenslotte maar wel durven staan!