Jeugdsauwelaars Bosuilendorp in de schijnwerpers

2015-02-06 wijkzusters Willemijn en PresillaVrijdagmiddag 6 februari mochten acht koppels uit de groepen 8 van de Ulvenhoutse basisscholen Sauwelen in de ton in De Pekhoeve: vier van De Klokkebei en vier van De Rosmolen. Margo en Manuela van De Rosmolen werden uitgeroepen tot Opperjeugdsauwelaars. Als wijkzusters Willemijn en Presilla kregen ze de lachers in de zaal én de jury op hun hand. Hun winnende sauwel was de openingsact van het Sauwelen voor volwassenen op 6 en 7 februari.

S.U.C SCHOLENPROGRAMMA
Er was veel aandacht voor het evenement van de pers, zowel lokaal als regionaal. Op Omroep Brabant was het ’s avonds zelfs een item in Brabant Nieuws. De S.U.C is met het Jeugdsauwelen, als onderdeel van haar scholenprogramma, dan ook baanbrekend bezig. Thom van Aert, Jos Schetters en Eric van der Westerlaken hebben alle drie hun sporen in de ton ruimschoots verdiend. Hun kennis, ervaring en enthousiasme hebben zij met plezier ingezet om de kunst van het Sauwelen over te dragen op de jeugd. De jury, bestaand uit Jeugdprins Jasper, S.U.C erelid en oud-Prins Piet Nuijten en Raadslid Wil Schets, was vol lof over de kwaliteit van de sauwels. Terecht ontvingen aan het einde van de optredens alle Jeugdsauwelaars een medaille.

2015-02-06 groepsfoto jeugdsauwelaars

ACTS 1 T/M 4
Marlinde van Twist en Silvian Diepstraten presenteerden geroutineerd het Bosuilse Jeugdsauwelen. Als eersten kondigden zij Beau en Sjanneke aan, die als Betsie en Diana plaatsnamen in de ton. Het is natuurlijk altijd extra spannend om het spits af te moeten bijten, maar dat was niet aan de dames te merken. De jury vond het een goede  openingsact, met leuke typetjes en een aantal nieuwe grappen. Met de tekstbeheersing zat het ook wel goed!

Vervolgens namen Joost en Hein als de zwervers Bertha en Ingrid het podium. Na hun meisjesnamen te hebben toegelicht (“Een vrouwtjesolifant heeft ook een slurf”), namen ze het publiek mee op een tocht door het Bosuilendorp. Dit deden ze volgens de jury zeer tekstvast en met sterke moppen. Ook Omroep Brabant was onder de indruk; de jongens werden geïnterviewd voor het item in Brabant Nieuws.

Sauwel drie was van Lieke en Feline, als de chique dames Liesbeth en Annebeth die vertelden over hun belevenissen in Ulvenhout het afgelopen jaar. Hun goede voornemens? Niet meer sporten, niet meer zwemmen en de 400 kilo bereiken. De jury prees het feit dat de twee zo goed op elkaar waren ingespeeld en de overtuiging waarmee ze sauwelden.

Wijkzusters Willemijn (Margo) en Presilla (Manuela) maken heel wat mee tijdens hun dienst, zo kwamen we in de vierde sauwel te weten. En ze ontmoeten mensen uit alle lagen van de bevolking. De burgemeester, meneer Michiel, … zelfs Koning Willem-Alexander, met wiens telefoontje de sauwel ten einde kwam: “Verkeerd verbonden!” Het totaalplaatje maakte dit de winnende sauwel: goed uitgewerkte typetjes, duidelijk verstaanbaar, tekstvast en passende grappen. De jury had graag nog meer gehoord. 

ACTS 5 T/M 8
Met de helft van de sauwels achter de rug, vertelden Judith en Annamarie als de twee Bonte Berta’s uit De Donk enthousiast over hun kleinkinderen. De jury vond hun grappen goed bij de sterk uitgewerkte typetjes passen. Hun opkomst kreeg speciale vermelding.

Vervolgens betraden inbrekers Japie (Jari) en Japie (Rik) het toneel. Eerder waren ze al betrapt toen ze headsets probeerden te stelen om hun sauwel te oefenen. Inbrekers zijn tegenwoordig blijkbaar van alle markten thuis, want de jury vond het een zeer goed optreden. Het onderwerp is in Ulvenhout behoorlijk actueel en alles klopte.

Als een-na-laatsten stonden de Joopa’s (‘jonge opa’s) Lynn en Floris in de ton. Zeurpieten (maar wél leuke) met een aantal zeer sterke woordgrappen. Vooral hun mimiek, stemmetjes, en hun sterke samenspel vielen de jury op.

Hollandse ‘nerd’ Weronika en Belgisch ‘dom blondje’ Jasmijn sloten af met een klassieker, waarbij ze het publiek actief betrokken. Een mooie afsluiting van het Jeugdsauwelprogramma. Keurig verzorgd en met mooie outfits, aldus de jury.

Onvoorstelbaar dat de sauwels in zo’n korte tijd gemaakt zijn. Eric, Jos en Thom zijn dan ook supertrots op hun pupillen. Thom neemt overigens dit jaar afscheid als Jeugdsauwelcoach. “De kinderen hebben het zo geweldig gedaan! En ze zeggen altijd dat je moet stoppen op je hoogtepunt…”