Héét van de naold

Vorige week viel één van de jongste Carnavalsverenigingen van ons Bosuilendorp de eer te beurt de serie portretten in de reeks Héét van de Naold te openen. Tenslotte heeft de jeugd de toekomst… Maar we moeten het verleden natuurlijk niet uitwissen! Daarom is het deze week tijd voor een gevestigd begrip in het Bosuilse Carnaval: de Zaogurs. Met een ietwat treurige kanttekening.  Het zal de Carnavalsliefhebber namelijk niet ontgaan zijn dat Carnavalsvereniging en leutorkest  de Zaogurs tijdens haar traditionele jaarvergadering, na diepgaand overleg, heeft besloten na het 44-jarig jubileum te stoppen

met het maken van muziek. En daarmee komt een einde aan een stuk Bosuilse Carnavalsgeschiedenis. In deze reeks mogen de Zaogurs daarom natuurlijk niet ontbreken!
Op 11 november 2013 is het precies 44 jaar geleden dat de Zaogurs werden opgericht. In al de jaren sinds het ontstaan van de vereniging zijn er maar weinig ledenwisselingen geweest en is tussen de leden een hechte vriendschapsband ontstaan. Familiefeesten worden altijd met alle Zaogurs gevierd. Ook hebben er heel wat spannende weekendjes weg plaatsgevonden.
In eerste instantie was de Zaogurs een groepje jonge, fanatieke Ulvenhoutse wagenbouwers. Met hun wagens vielen de Zaogurs  regelmatig in de prijzen. In 1970 werd zelfs de eerste prijs in de Bosuilse optocht in de wacht gesleept.
In 1975 startten de Zaogurs met hun muzikale activiteiten. Het Carnavalsorkest heeft sindsdien naar schatting ongeveer 1000 maal een optreden verzorgd.
In de zeventiger en tachtiger jaren waren muziekfestivals, zoals het Oele en Spetterfsetival, de jaarlijks terugkerende hoogtepunten. Veel energie werd gestoken in het maken van een stuntnummer, waarbij diverse dorpsgenoten hun steentje bijdroegen. Dit alles leverde de Zaogurs een goed gevulde prijzenkast op. Ook waren ze winnaar van het blerfist in het Kielegat. Een ander hoogtepunt was de verkiezing van het Brabants carnavalslied oftewel het Knotskrakerfestival. Hier werden, met zang van de Mechel, een 6de en een 3de prijs in de wacht gesleept. In de jury zaten gerenommeerde namen als Giel Montagne en orkestleider Harrie de Groot.
Na alle successen is dan toch door de hechte 15-personen sterke vriendengroep het besluit genomen om gezamenlijk in november 2013 te stoppen. In 2013 zullen de Zaogurs voor de laatste keer hun muzikale bijdrage leveren aan het Bosuilse Carnaval. Met Pinksteren gaan het muziekgezelschap mee naar het Franse Velines om de Jumelage met hun klanken luister bij te zetten. Zoals het laatste jaren gewoon is geworden, zal in de zomer ook weer een aantal terrasconcerten worden verzorgd. Met een heus afscheidsconcert komt in november 2013 dan definitief een eind aan de muzikale activiteiten van de Zaogurs.
www.bosuilendorp.nl
twitter.com/bosuilendorp