Carnavals optocht in Bosuilendorp

 

Vele Bosuilen fronsten de wenkbrauwen toen zij zaterdagavond na de Carnavalsmis de Laurentiuskerk verlieten. Het sneeuwde behoorlijk, wat menigeen deed vrezen voor de optocht die zondag 10 februari in het dorp zou plaatsvinden. Gelukkig bleek het mee te vallen. De gevallen sneeuw zorgde voor een pittoreske achtergrond voor de optocht.

Er viel echter behalve confetti tijdens de optocht verder niets meer uit de lucht. De toeschouwers langs de route trotseerden graag de wat gure wind en werden hiervoor beloond met een kleurrijke en afwisselende optocht.

Met 27 deelnemers aan de grote optocht en 11 deelnemers aan de kinderoptocht was deze zondermeer succesvol te noemen. (IB)

Om 13:00 uur stelden de deelnemers zich zoals gebruikelijk op aan de Molenstraat voor de optocht. Het was meteen al duidelijk dat zij veel inspiratie hadden geput uit het Carnavalsmotto ‘Dees jaor gaot alles anders!’. Iets later dan gepland, vertrok de stoet aangevoerd door de Prinsenwagen onder een strak blauwe hemel.  Onder de deelnemers bevond zich ook CV de Herries die de concurrentie op het verkeerde been had geprobeerd te zetten door te melden dat zij dit jaar niet zou meedoen aan de optocht. Veel deelnemers hadden een ludieke act bedacht om het talrijke publiek langs de route actief bij de optocht te betrekken. Zo stelde CV de Beestenbende toeschouwers via de Ruilenbalk in staat om een onderdeel van hun eigen carnavalsoutfit om te ruilen voor een andere accessoire. En CV Steenkool onderzocht het publiek op korte lontjes.

RECORDPOGING EN DEFILÉ
Na ongeveer een uur arriveerde de Prinsenwagen op het Dorpsplein, waar het vorstelijk gezelschap zich mengde onder de toeschouwers. Na een warming-up onder leiding van Antoni Wanders maakte iedereen zich vervolgens op voor de aangekondigde recordpoging: met zoveel mogelijk mensen dansen op de carnavalskraker ‘Hoppa Carnaval’. Natuurlijk werd deze live vertolkt door de bedenker ervan, Jos Schetters. De Prins, zijn Raad en de Jeugdraad gingen het toegestroomde publiek voor in de speciaal voor deze gelegenheid ontwikkelde choreografie. Dankzij de inspanningen van page Carita Damen hadden zij deze zelf al aardig goed onder de knie gekregen.
Na de enthousiaste recordpoging nam Prins Keeskènze XV defilé af, een nieuw element in de Bosuilse Carnavalsoptocht.  Voor alle deelnemers had hij een persoonlijk woord. En sommigen namen zelf het woord of bezorgden de Prins op een andere manier een verrassing. De toeschouwers maakten ondertussen dankbaar gebruik van de mogelijkheid om een kop warme soep te nuttigen. Ook de lokale kroegen werden inmiddels druk bezocht.

UITSLAG OPTOCHTEN
Rond half 5 begon het druk te worden in de Pekhoeve, waar om 17:00 uur de uitslag van de Kinderoptocht bekend gemaakt zou worden. Blaaskapel De Bosuilen wist de stemming er goed in te brengen. Onder een daverend applaus maakte Jeugdprinses Benthe de winnaars bekend.  Ook tijdens de prijsuitreiking voor de Grote Optocht ’s avonds was de sfeer prima. De optochtfeesten in Bosuilendorp duurden nog tot in de vroege uurtjes voort.

Bekijk de volledige uitslag hier.