Bosuils jubileumbier: wie LUST UM niet?

Dankzij de medewerking van hobbybrouwerij Grimhuysen hebben de Bosuilen met Carnaval kunnen genieten van hun eigen LUST UM jubileumbier. Nog geen twee weken geleden werd het gelegenheidsbrouwsel gelabeld. De flesjes konden vervolgens los of als onderdeel van de Bosuilse borrelbox besteld worden. Anderhalve week later was de volledige oplage al uitverkocht.

#veiligthuisCarnaval
Heb jij de hand weten te leggen op dit lekkere blond biertje? Dan mag je jezelf gelukkig prijzen, want de eenmalige LUST UM oplage was binnen 11 dagen vergeven. Het is dan ook uniek: een biertje voor en door Bosuilen om op ons 55-jarig carnavalsjubileum te proosten tijdens jouw #veiligthuisCarnaval. Met dank aan Mark, Paul, John en Michel van hobbybrouwerij Grimhuysen….

Thuisbrouwsels
Zo’n 11 jaar geleden ontstond bij Mark en Paul het idee om zelf bier te gaan brouwen. “We hadden al diverse thuisbrouwsels van hobbybrouwers geproefd.  Nadat we een dagje met John en Michel mochten meegelopen, besloten we de benodigde apparatuur aan te schaffen. Onze eerste brouwsels maakten we in oude kookketels in onze garage.” Acht jaar lang brouwden Mark en Paul twee á drie dagen per jaar samen. Daarnaast wisselden ze periodiek ideeën en smaken uit met de twee andere plaatselijke hobbybrouwersduo’s, onder andere tijdens gezamenlijke degustaties van het Ulvenhouts Brouwers Collectief. Met John en Michel bleken ze dan steeds aardig op een lijn te zitten.

 

Samenwerking
Drie jaar geleden werd een grotere brouwinstallatie aangeschaft. “Onze oude kookketels leverden per stuk 40 liter bier op. We hadden al vaker gefilosofeerd over een manier om meer bier te kunnen produceren. Toen we een installatie van een brouwerij in Nispen konden overnemen waarmee we op een brouwdag 140 á 150 liter bier kunnen maken, hebben we dat na enig nadenken samen met John en Michel gedaan. Met deze apparatuur kunnen we ook het hele brouwproces monitoren.” Sindsdien brouwt het viertal een aantal dagen per jaar samen. De resultaten van hun inspanningen laten ze op uitnodiging aan een aantal dorpsgenoten proeven tijdens de jaarlijkse degustatie.

Smaak
De Grimhuysen hobbybrouwers brouwen voornamelijk Belgische biersoorten en houden zich daarbij in grote lijnen aan bestaande recepten. “We zijn geen experimentele brouwers. We brouwen wat we zelf lekker vinden: zachte, frisse biertjes met een volle smaak.” Bier en Carnaval zijn natuurlijk nauw met elkaar verbonden. Hobbybrouwerij Grimhuysen werkte dan ook graag mee aan het Bosuils jubileumbiertje. “Het was heel snel uitverkocht. We zijn nu natuurlijk erg benieuwd of het ook in de smaak is gevallen.”

We hebben Carnaval dit jaar weliswaar niet samen kunnen vieren, maar wel samen kunnen beleven. Ieder ín onze eigen bubbel, mét onze eigen bubbel: het Bosuils LUST UM jubileumbier. We hopen dat we volgend jaar de kurken kunnen laten knallen om alsnog samen met jullie het 55-jarig jubileum van het Bosuilse Carnaval te vieren.