Carnaval 2021 in Bosuilendorp

Niet samen vieren, maar samen beleven

Afgelopen weekend kleurde Ulvenhout letterlijk en figuurlijk groen/wit; sinds jaar en dag de huiskleuren van Bosuilendorp, zoals het dorp aan de Mark tijdens Carnaval heet. De klap dat vanwege corona alle gezamenlijke carnavalsactiviteiten moesten worden afgelast kwam extra hard aan, omdat de Bosuilen dit jaar hun 55-jarig carnavalsjubileum vieren. De uitgebreide festiviteiten daarvoor moesten helaas uitgesteld worden. In plaats daarvan vierden de Bosuilen in hun eigen bubbels veilig Carnaval….

 #veiligthuisCarnaval
Ondanks de beperkingen wilde Stichting Ulvenhouts Carnaval, kortweg S.U.C, de Bosuilen toch Carnaval laten beleven in dit voor het dorp zo bijzondere jaar. Allereerst verscheen er een speciale editie van de Uilenroep, de gratis carnavalskrant van Bosuilendorp. Verder maakt de techniek tegenwoordig natuurlijk veel mogelijk. (Live)streams werden ingezet om het carnavalsgevoel bij de Bosuilen in de huiskamer te bezorgen. Bij het bekijken hiervan kon de inhoud van een speciaal samengestelde borrelbox genuttigd worden. Daarin zat onder andere ook het Bosuils LUST UM biertje dat ter gelegenheid van het  jubileumjaar door hobbybrouwerij Grimhuysen gebrouwen is. Ook voor kinderen was er een partybox. Verder konden zij zelf als blijvende herinnering aan Carnaval 2021 hun eigen bosuilenkussentje maken.

Verbinding Het Bosuils Carnaval wordt normaliter op donderdagavond afgetrapt met een bezoek aan de bewoners van de Blauwe Kamer en het Berkse. Een gigantisch feest, dat door alle partijen dit jaar met pijn in het hart gemist werd. Om de pijn iets te verzachten, bezorgde een delegatie van de S.U.C donderdagavond een culinaire traktatie bij het Berkske: een heerlijke Italiaanse maaltijd van Intermezzo. Bij gebrek aan de mogelijkheid om zoals gebruikelijk op vrijdagmiddag Carnaval bij de Donk te vieren, werden daar speciaal ontworpen jubileumplacemats afgegeven met de afbeeldingen van de 17 Carnavalsprinsen die de Bosuilen de afgelopen 55 jaar tijdens Carnaval zijn voorgegaan. Bij de Blauwe Kamer werden tenslotte belevingsplanken afgegeven die door een werkgroep van de S.U.C zelf in elkaar waren gezet. Zo kon de stichting hier toch een feestelijk tintje aan Carnaval geven.

Bloed, zweet en tranen

Met heel veel zorg zijn twee streams samengesteld waar de Bosuilen afgelopen zaterdag en zondag naar konden kijken. Op zaterdag was dat een stream met een compilatie van historische Bosuilse sauwels en een aantal acts van Bosuilse carnavalsverenigingen die in het verleden een sauwelavond hebben opgeluisterd. Op zondag, de dag dat normaliter de Bosuilse optocht gehouden wordt, werd de stream met historische beeldmateriaal van Bosuilse optochten helaas vroegtijdig offline gehaald. De livestream van Schoefel FM en DJ Loars kon daarna gelukkig toch voor een uitgelaten sfeer in de Bosuilse huiskamers zorgen.

En nu…
De tentoonstelling over het Bosuilse Carnaval is tijdelijk niet te bezichtigen. Zodra Heemkundemuseum Paulus van Daesdonck weer open mag, kunnen de Bosuilen hier een blik op hun rijke carnavalsgeschiedenis werpen. Ook wordt verder gewerkt aan een jubileumboek over 55 jaar Carnaval in Bosuilendorp. De S.U.C hoopt dit boek rond Halfvasten gereed te hebben. Het motto ‘Vijf maol elluf, ut ging vanzelluf’ kreeg dit jaar zeker een knak, maar het enthousiasme van de Bosuilen bleef overeind. In november gaat de S.U.C. in de herkansing; dan hoopt Bosuilendorp op 11-11 alsnog een groot feest te geven om 55 jaar geweldig Carnaval te vieren. Want in Bosuilendorp Carnaval vieren, dat gaat altijd vanzelluf!