Topeditie Bosuils Jeugdsauwelen

Het Jeugdsauwelprogramma van de S.U.C heeft in een paar weken tijd in maar liefst 23 Sauwelacts geresulteerd. Eric van der Westerlaken, die de Jeugdsauwellessen verzorgt, kreeg dit jaar hulp van Thom van Aert. Samen begeleidden zij 170 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van De Rosmolen en De Klokkebei bij het voorbereiden van hun act. 10 hiervan werden 14 februari jl. ’s middags opgevoerd in de Sauwelton in De Pekhoeve.  

In een afgeladen Pekhoeve kondigde Niels van Dongen en Marlinde van Twist 10 keigoede Sauwels aan. De jury bestond uit Prins Joep XVII, Jeugdprins Jop, meneer René (Klokkebei) en juf Marietje (Rosmolen).

H(o)oi!…..
Paardenmeisjes Zoe en Julia (Faye en Bellephine, Klokkebei) openden met een act met veel leuke woordgrappen. “Een sterke opening’, aldus Jeugdprins Jop. Ook Prins Joep was onder de indruk van de in paardrijdkleding gehulde dames. “Jullie kenden de tekst goed en keken goed de zaal in”. Knap om zo het spits af te bijten!

Vaseline
Koen en Quinn (Rosmolen) strooiden als Gabriël en Venus rode bloemblaadjes bij hun opkomst. Een toepasselijke act voor Valentijnsdag, waarin vele personen en locaties uit Bosuilendorp de revue passeerden. Juf Marietje vond de grappen soms “behoorlijk pittig”’; meneer René wist niet of hij nou met engeltjes of bengeltjes te maken had.

Zwijgplicht
Vervolgens roddelden Eleane en Cahlin (Klokkebei) er als Samantha en Bep lustig op los. De leerkrachten van de Klokkebei werden hierbij niet ontzien. Uiteindelijk beseften ze wel dat roddelen niet goed is. Jeugdprins Jop en juf Marietje vonden dat ze goed de zaal ingekeken hadden en de spannende roddels waren natuurlijk stiekem best leuk.

Strak
De outfit van Camiel en Symen (Rosmolen) zorgde voor veel hilariteit. De woordgrappen van blondjes Brit en Vera bevatten veel verwijzingen naar Bosuilendorp en de leerkrachten van De Rosmolen. Prins Joep zei dat ze goed in hun rol zaten. En meneer René vond dat de kapsels en jurkjes ze eigenlijk best goed stonden.

Strijd
Betty Ballon (Klokkebei) sloot het programma voor de pauze af. Deze rijst verzamelende roddeltante annex babysitter, aartsrivaal van Patty Confetti, wil graag een date met Prins Joep. “Heel soepel gesproken”, “niet bang om alleen in de ton te staan” en “een goede act met goede grappen”, zo beoordeelde de jury het optreden van Juup.

Voetbalgek
Na de pauze scoorden voetbalmeiden Nienke en Eva van FC de Cito (Rosmolen) met hun voetbalgrappen 20-0. Prins Joep, NAC-fan, was erg te spreken over hun optreden en de plechtige manier waarop ze nummer 14 hadden omgedraaid. Van meneer René had de vergelijking van PSV met Sinterklaas niet gehoeven; hij gelooft namelijk nog steeds in een van die twee.

Boomers
Evi en Josephine (Klokkebei) namen als opa’s Albert en Hein in hun oude bedrijfskleding vanuit de ton de ‘vroomers’ in de zaal mee op een tocht door Bosuilendorp. “Indrukwekkend”, vond juf Marietje – mede dankzij de muziek – hun opkomst. Prins Jop vond het leuk dat ze hun act over het dorp plat pratend hadden opgevoerd.

Gasgeven
Nick (Rosmolen) had gevraagd om een simpele aankondiging. Als buschauffeur Dick Weter kreeg hij met zijn grappen de zaal met onvervalst Brabants accent vanaf zijn opkomst plat. “Een echte Bosuilse Sauwel”, zei Prins Joep. Meneer René was onder de indruk van zijn opkomst, droge humor, mimiek en timing.

Obesitas
Morris (Klokkebei) bracht als de forse boerin Gerda – die geen boerenkool meer kan zien – een actuele Sauwelact, waarin de stikstofproblematiek en het verbod op boer(en)ka(a)s aan de orde kwamen. De jury vond de combinatie van woordgrappen over de landelijke politiek en Bosuilendorp heel knap.

Scherp
Lieve en Dotte (Klokkebei) sloten als Bep en Ans het Jeugdsauwelprogramma af. De vrachtwagenchauffeurs uit de Randstad onthulden heel wat Bosuilse geheimen. Welke leerkracht vergeet bijvoorbeeld steeds zijn gulp dicht te doen? En waar kun je een goedkope scheiding krijgen? “Twee heerlijke wijffies, die ontzettend goed op elkaar zijn ingespeeld”, aldus meneer René.

Moeilijk
Door de hoge kwaliteit van de Sauwels kon de jury maar moeilijk een winnaar kiezen. Niet voor niets ontvingen alle deelnemers een medaille. Uiteindelijk ging de winst naar Juup Bakkers, vanwege de vele details en de soepele vertolking van zijn Sauwel als Betty Ballon. Afgelopen weekend mocht de kersverse Jeugdsauwelaar 2020 beide Sauwelavonden voor volwassenen openen. En nu aftellen tot Scholencarnaval op 21 februari a.s.!