De Bosuilenspiegel: Wat doet de Jeugdraad eigenlijk?

In deze eerste Bosuilenspiegel van 2018 vragen we u om zelf een blik in de Bosuilenspiegel te werpen en uzelf de vraag te stellen wat de Jeugdraad eigenlijk doet. Witte gij ut? Miranda Goosen en Jennie van Knotsenburg begeleiden de Jeugdraad in de aanloop naar en tijdens Carnaval en kunnen u er alles over vertellen. Miranda’s dochter Mirte is lid van de Jeugdraad. Jennie’s zoons zijn inmiddels uitgetreden.

Jennie: “In de Jeugdraad? Nou, dat lijkt me niet!” Dit was mijn eerste reactie toen mijn oudste zoon mij zo’n 12 jaar geleden vroeg of hij lid van de Bosuilse Jeugdraad mocht worden. Er schoten beelden door mijn hoofd van een achtjarige tussen zuipende en hossende volwassenen in een  van de rook blauw staande kroeg. Het leek me eigenlijk niet zo’n goed plan…” Toen Jennie zich eenmaal verdiept had in het Bosuilse carnavalsgebeuren, veranderde ze echter snel van mening. “De S.U.C bleek een goed georganiseerde Jeugdraad te hebben, in die tijd nog onder de liefdevolle begeleiding van Henk en Hannie. Zes jaar later werd ik zelf begeleider.”

Wat doet de Jeugdraad eigenlijk?
Miranda: “De Jeugdraad bestaat net als de grote Raad uit een Prins(es), adjudant en hofdame of -heer. Samen met de 11 Jeugdraadsleden en Uilientje, de Bosuilse carnavalsmascotte, vertegenwoordigen zij de jeugd tijdens Carnaval. Ze hebben dan een eigen  programma, waarbij altijd twee volwassen begeleiders aanwezig zijn, en soms ook samen met de ‘grote’ Raad wordt opgetrokken.

Nadat de presentatie van de Jeugdraad op de 11e van de 11e volgt later die maand een fotosessie. Tot een aantal weken voor Carnaval is het vervolgens rustig. Daarna zijn er diverse activiteiten om warm te lopen. Het Jeugdgeburenbal, bijvoorbeeld, waarbij de Jeugdraden uit Breda en die van de omliggende dorpen met elkaar kennismaken. Ook wordt een aantal weken voor Carnaval de Uilenroep, de Bosuilse Carnavalskrant bezorgd. Verder wordt de worst naar de Heilige Clara in Meersel-Dreef gebracht om mooi weer vragen voor de optocht op Carnavalszondag.”

Carnavalsprogramma
Jennie:  “Donderdagavond voor Carnaval bezoeken we de Blauwe Kamer. Vrijdag wordt Carnaval in Bosuilendorp geopend op de basisscholen, die dan ook hun Branduilen onthullen. ’s Middags vieren we Carnaval op De Donk. Zaterdag sluiten we aan bij de Prinsenbrunch, waarna we het kindercarnaval bezoeken en ’s avonds deelnemen aan de Carnavalsmis. Zondag rijden we in de optocht mee op de Prinsenwagen.”

Miranda: “’s Maandags komen we op  Baronie TV. Best spannend, zo’n opname! ‘s Middags bezoeken we het Dobbertjesbal. Dinsdag is de laatste Carnavalsdag. We bezoeken dan een kinderbal en sluiten het seniorenbal in De Pekhoeve af. Daar leren we de hully gully en doen we een walsje. Na een gezamenlijke maaltijd wonen we ’s avonds de verbranding van de Branduilen bij, waarna we met een traan en een lach afscheid van de kinderen die de Jeugdraad gaan verlaten. Hiermee eindigt voor de Jeugdraad het Carnavalsseizoen.”

Ook bij de Jeugdraad?
Jennie: “De kinderen geven elk jaar aan dat zij heel veel plezier beleven aan het samen Carnaval vieren. Je ziet ze in de loop van de dagen ook groeien. Ze overwinnen hun podiumangsten, leren zichzelf als groep te presenteren, respect voor elkaar te hebben en samen plezier te maken.

Wil jij volgend seizoen ook bij de Jeugdraad? Neem dan contact op via  penningmeester@bosuilendorp.nl of secretariaat@bosuilendorp.nl.

Er is overigens ook nog behoefte aan begeleiders.