Bosuilendorp barstensvol jong sauweltalent

 

2 februari 2024, 10.00 uur. Een bomvolle Pekhoeve. 16 deelnemers. Negen acts. De 10e editie van het Bosuilse Jeugdsauwelen biedt hoop voor de toekomst, want Bosuilendorp heeft duidelijk geen gebruik aan jong komisch talent. Leo Dijkstra mocht met zijn winnende Sauwel als slager S. (Sam) Lager beide Bosuilse Sauwelavonden openen.

Knap staaltje 
Het blijft onvoorstelbaar hoe onze jonge Bosuilen na slechts enkele sauwellessen een geslaagde Sauwel neer kunnen zetten. Eric van der Westerlaken en Rogier Schetters, zelf ervaren Sauwelaars, keken dan ook tevreden naar de verrichtingen van hun pupillen.
Zo ook Prins Nillus, die iets later aan moest sluiten bij zijn medejuryleden, Jeugdprinses Elise en Jos van Etten. “Maar daor zitten we nie meej”, zei presentatrice Marlinde van Twist met een knipoog voor de eerste Sauwelaars de ton betraden.

Typetjes
Het gehalte kakkers was dit jaar groot. Noa en Pieter, die als eerste plaats namen in de ton, lieten zich als sommeliers Diederik en Lode de wijnen van Vintges goed smaken en slaagden er met dubbele tong in een aantal geslaagde grappen te maken.
Wat een contrast vormden daarna de gezellige volkse Domme Blondjes Lucy en Suzy (Saar en Keet) met hun voorgangers. “No way!” Misschien niet de slimsten, maar wel supergezellige meiden.
De spanning in de zaal steeg vervolgens tot ongekende hoogte bij de opkomst van Babette en Liene als Voldemort en Harry Potter. Hun act, waarbij ze o.a. een verdwijnspreuk voor ouders deelden, eindigde in een heus toverstokkengevecht.
Pizzabakker Luigi (Jules) betrad als laatste act voor de pauze de ton. Prins Nillus, die net was gearriveerd, viel met zijn neus in de boter met deze korte maar krachtige act waarbij de woordgrappen je om de oren vlogen.

(Woord)grappen….

 

 

 


Leo opende het programma na de pauze. Van begin tot eind wist hij als S. Lager het publiek, dat hij actief bij zijn act betrok, geroutineerd te bespelen. Alleen, gaf Prins Nillus aan, om de jury om te kopen was echt meer nodig dan “die goeikope worst”.
Coole Gast (Lucia) en Boswachter Henk (Anouk) letten er op hun ronde door het bos tussen al hun grappen door goed op dat er geen Baviaonen verstopt zaten. Gegarandeerd succes, natuurlijk. Paardenmeisjes Valerie en Iva deelden aansluitend hun liefde voor knollen met het publiek en voerden dat tot in hun woordgrappen door.
Roskakkers Anne en Fleur (Eva en Ivy), strooiden met geld om de zaal en de jury op hun hand te krijgen. Dat was echter niet nodig geweest, getuige de vele fans in het publiek. Ze sloten hun leuke act knallend af.
De stoere militairen Knud en Gustav (Manuel en Tijmen) stonden als laatsten in de ton. Net terug uit Ecuador brachten ze met stalen zenuwen de zaal aan het lachen met hun woordgrappen.

 

Winnaars
Alle deelnemers hadden de sauwellessen duidelijk ter harte genomen. Ze hadden heel veel aandacht besteed aan hun opkomst (inclusief muziek), hun typetjes (kleding, attributen en taalgebruik), en verwezen in hun grappen (die soms een beetje op het randje waren…) naar de actualiteit, en de lokale middenstand en/of personen.
De eerste prijs ging uiteindelijk naar Leo, die in 2015 als jongste deelnemer ooit Ulvenhout’s got Talent won. De gedeelde tweede plaats ging naar alle andere Jeugdsauwelaars. “Want zo gaat dat bij het Sauwelen,” zei Prins Nillus.

Eens te meer bleek bij deze 10e editie dat het scholenprogramma van de S.U.C als kweekvijver voor Bosuils sauweltalent dient. Het blijft natuurlijk afwachten hoeveel deelnemers we in de toekomst terug gaan zien in de ton. Van Leo moeten we helaas afscheid nemen. Hij emigreert in juli. Maar zijn naam staat voor altijd gegrift in de annalen van het Bosuilse Sauwelen.