Bosuilse jeugd mocht eindelijk weer Sauwelen

Een van de unieke Bosuilse carnavalstradities is het Jeugdsauwelen. Na twee jaar kon vrijdagmiddag 10 februari de sauwelton op het podium in de Pekhoeve eindelijk weer ingewijd worden door leerlingen van de hoogste groepen van de Klokkebei en de Rosmolen. En hoe! Met acht acts, die stuk voor stuk tonwaardig waren……

Scholenprogramma
Het Jeugdsauwelen is onderdeel van het scholenprogramma van de S.U.C. De leerlingen van de groepen 7 en 8 van de Bosuilse basisscholen kregen dit jaar twee vrijdagen les van ervaren Bosuilse Sauwelaars. Eric van der Westerlaken en Rogier Schetters gaven aan jaloers te zijn op de prestaties van hun leerlingen. “Wij zijn er maanden mee bezig. Jullie hebben het in een paar weken tijd gedaan. Complimenten!” En dan hadden de leerlingen uit groep 8 door corona dit jaar pas voor het eerst sauwelles gekregen.

Samenhang
De presentatie van het Jeugdsauwelen was in handen van Marlinde van Twist en Niels van Dongen. Een vakkundige jury beoordeelde de Sauwels: Prins Nillus XVIII, Jeugdprins Floris en Stan Goosen, de nieuwe voorzitter van de S.U.C. De sauwellessen hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen. Sommige grappen waren weliswaar “op het randje”, aldus Prins Nillus, “maar daar houd ik zelf wel van.”

Oma en kleinzoon
Babette en Floor openden de sauwelmiddag. Altijd extra spannend, maar dat was niet aan ze te zien. De woordgrappen vlogen je om de oren. De jury prees Oma Annie en kleinzoon Billie voor hun leuke opkomst en de manier waarop ze zich verkleed hadden. Heel goed gedaan, was het unanieme oordeel.

Soldaat
Als tweede mocht Tim plaatsnemen in de ton. Knap hoor, in zijn eentje! Hij vuurde een salvo woordspelingen af die erg aansloegen bij het publiek. Prins Nillus vond Tims Sauwel goed aansluiten bij de actualiteit, met leuke verwijzingen naar het dorp. Jeugdprins Floris zei dat Tim zijn Sauwel goed had opgepakt, ook al leek hij aanvankelijk wat verlegen.

Influencers
Riet en Lien (“Ritalin”) begaven zich swingend naar het podium en de zaal deed enthousiast mee. De setting van hun Sauwel was wat macaber, maar hun act zat boordevol humor. “Online zouden jullie zeker heel veel likes krijgen”, zei presentatrice Marlinde tegen Lieske en Amber. Ook de jury had genoten van hun Sauwel. Het was duidelijk geen dooie boel met die twee girls.

Nerds
De Stuudjes Nikki-Anna en Marente namen als laatsten voor de pauze plaats in de ton, terwijl ze vanuit het publiek werden bekogeld met propjes papier. Bertje en Aniek bleken heerlijk opgewonden en doorgedraaide nerds te zijn, die o.a. meneer Hareld fink te pakken namen. Leuke kleding en attributen, en goede interactie met het publiek, was het oordeel van de juryleden.

Dr Oetker?
Na de pauze namen de twee bekakte dokters  Peter en Henk het woord. Hun grappen waren af en toe best aan de scherpe kant. Juffrouw Noeska werd daarbij niet ontzien. Prins Nillus vond het grappig om te merken dat het woord ‘kont’ nog steeds op veel lachspieren werkte en complimenteerde Benjamin en Laurens daarnaast met hun goede uitsmijter.

OMG
OMG girls Luna, Noor en Kaitlynn zaten vanaf het begin helemaal in hun rol. Hun timing was vreselijk knap, vooral toen de dames in de ton gelijktijdig een lange tekst moesten uitspreken. Hun Sauwel was heel afwisselend. Vooral de grap over Bavel sloeg natuurlijk erg goed aan in ons Bosuilendorp. Stan Goosen prees de dames om hun driespel: “Jullie hebben echt heel goed samengewerkt”.  

Bakker
Voor bakker Barbara (Guusje) liep het allemaal niet zo op (deeg)rollekes. Michelle, met wie ze zou Sauwelen, was namelijk ziek geworden, dus Guusje stond er onverwachts alleen voor. En dat ook nog eens op haar verjaardag. Niet dat je daar vanaf haar opkomst, waarbij ze royaal met meel strooide, tot de laatste grap iets van kon merken, trouwens. Terechte complimenten van de jury, dus.

2023 Jeugd Sauwelen

Viscussie
Visverkopers Gerda en Johanna (Jasmijn en Guusje) sloten het programma af als “twee haringen in een ton”. Ook hier veel leuke grappen en goed neergezette typetjes, waar je altijd terecht kunt “voor de lekkerste vis en viscussies”. Kortom, alle ingrediënten waar een Jeugdsauwel aan moet voldoen.  Jeugdprins Floris vond dat duidelijk te merken was dat ze zich goed hadden voorbereid.

Allemaal winnaars
“Het was heel moeilijk om een winnaar te kiezen,” vertelde Jeugdprins Floris voor hij de uitslag na lang beraad bekend maakte. Het gerucht gaat zelfs dat de jury bijna ruzie kreeg. De jeugdsauweltrofee ging uiteindelijk naar OMG girls Luna, Noor en Kaitlynn van de Rosmolen. Zij mochten de beide Bosuilse Sauwelavonden openen.