Bosuilse Sauwelavonden

Na een tweetal edities overgeslagen te moeten hebben, zal komend weekend de Pekhoeve voor de Bosuilse Sauwelavonden weer traditioneel omgedoopt worden tot ‘Theater van de Lach’. Sauwelaars, acts, de blaaskapel én publiek komen weer samen om ouderwets twee avonden te lachen.

Traditie
Wanneer de Van Dale geraadpleegd wordt voor de definitie van het woord ‘traditie’ vindt men: “oude gewoonte van een (grote) groep mensen”. De Bosuilse sauwelavond kunnen met recht zo’n oude gewoonte genoemd worden. Immers, de geschiedenisboeken (lees: de website van het Bosuilendorp) brengen ons terug naar 1977. Het jaar van de gijzeling bij De Punt en toen inflatie al een issue was aangezien de Nederlandse Vrouwenbeweging protesteerde tegen de stijgende koffieprijzen. (#geengrap!) Toen liep ut dus níét bepaald op rollekes!

In die bijna 50 jaar aan sauwelhistorie heeft menig Sauwelaar,…..
al dan niet met de nodige (alcoholische) kalmerende middelen, de ton betreden. De zenuwen voorafgaand aan het betreden van dit podium vallen ook perfect binnen de eerder genoemde definitie van ‘traditie’. Het is daarom te prijzen dat er ook dit jaar weer ‘gekken’ gevonden zijn die deze lijdensweg gaan ondergaan. Maar de euforie, trots en opluchting overstijgen alle misère die aan het optreden vooraf gaan.

Sauwels
Deze editie zal (vanzelfsprekend) regerend Oppersauwelaar Rogier Schetters zijn opwachting maken. Zoals een groots voetballer ooit zei: “Elk nadeel heb se voordeel.” Zo gold dat ook voor de cononapandemie. Immers, door de diverse lockdowns heeft Rogier zich door slechts één editie te winnen wel drie jaar Oppersauwelaar mogen noemen.

De tweede bekende die zijn naam aan het affiche heeft toevertrouwd is Eric van der Westerlaken. Eric heeft al meer dan tien jaar Bosuilse sauwelervaring en mag met recht een pilaar genoemd worden waarop de traditie van het lokale Sauwelen rust. Of Eric goed beslagen ten ijs zal komen is nog ongewis, want als we de verhalen mogen geloven is hij nog altijd niet hersteld van het grootse feest dat hij kortgeleden vierde toen hij samen met zijn Gareelstraatburen de winst van de hoog aangeschreven Ulvenhoutse Dorpsquiz opeiste.

Dit jaar zal tevens een debutant begroet mogen gaan worden. De naam van deze persoon mag nog niet in de openbaarheid gebracht worden, maar er kan verklapt worden dat het voor de gemiddelde Bosuil een zéér bekende dorpsgenoot is. We wensen de durfal in kwestie enorm veel succes én plezier.

De organisatie van het sauwelen, onder bezielende leiding van Jordi van Gils, heeft good old Corné Reinieren bereid gevonden als gastsauwelaar acte de présence te geven. Een sauwel van Corné komt altijd met lachgarantie en de zekerheid dat de volgende ochtend bij de fitness de buikspieren een keertje overgeslagen kunnen worden, omdat die bij het minste of geringste in de kramp zullen schieten.

En verder…
Het programma van beide avonden wordt gecomplementeerd met de winnaar van het Jeugdsauwelen, acts van de CUS alsmede de Boeredobbers & Co, en een en ander wordt muzikaal omlijst door De Bosuilen.

Voor het geval u nog geen kaarten heeft gekocht: deze zijn nog te verkrijgen bij de Flamingobar. Let op: zolang de voorraad strekt!

Volg ons in de aanloop naar Carnaval op Facebook en Instagram, of bezoek onze website. Hier vind je straks ook alle foto’s en verslagen van Carnaval 2023.