Van Prins tot Prins

13 november 2021 werden Jeugdprins Nick en Prins Joep XVII geïnstalleerd tijdens een bijzondere ceremonie bij Heemkundemuseum Paulus van Daesdonck. Een aantal maanden later ontmoeten de Hoogheden elkaar in Boerderij De Pekhoeve voor een openhartig gesprek. Met de ambtskleding gaot ut in eerste instantie niet helemaal vanzelluf, maar de toevallig passerende page Esther maokt ut gelukkig snel goed. 

Na nog wat tips van Joep XVII kan Jeugdprins Nick in zijn prachtige gloednieuwe ambtskleding de eerste vraag beantwoorden. Hoe lang wil hij al Jeugdprins worden? “Mijn zus Mandy was Jeugdprinses toen ik vier was. Vanaf dat moment wilde ik bij de Jeugdraad. Toen ik later Prins Keeskènze XV in zijn mooie pak zag, dacht ik: “Dat wil ik ook”.”……

De installatie zelf was door de omstandigheden minder groots opgezet dan andere jaren. “Maar het was heerlijk om weer eens de polonaise te kunnen lopen”, glundert de kersverse Jeugdprins. Prins Joep antwoordt Nick desgevraagd stiekem ook altijd al Prins te hebben willen worden. “Toch was er een oud-Prins uit Baviaonenland voor nodig om me het laatste duwtje te geven.”  

Jeugdprins Nick in de Sauwelton in 2020

Wat is er eigenlijk zo leuk aan Prins zijn? Joep XVII en Nick vinden het allebei een grote eer om namens Bosuilendorp de steek op te mogen zetten. “Het is heel leuk om voor te mogen gaan in alle festiviteiten en samen met elkaar Carnaval te vieren.” “En op de Prinsenwagen te kunnen staan”, vult Nick aan, die verder ook erg uitkijkt naar het Scholencarnaval.

Van plankenkoorts hebben beide Prinsen geen last (meer), al ziet Nick wel een beetje op tegen het Jeugdgeburenbal. “Dat is helemaal niet nodig hoor”, stelt Joep XVII hem gerust. En hij kan het weten, want het eerste jaar als Prins kreeg hij zijn vuurdoop als gastheer van het Prinsgeburenbal.

“Wat moet je eigenlijk doen om ‘grote’ Prins te worden?”, vraagt Nick aan Joep XVII. “Kan ik dat ook?” Hebben we hier misschien te maken met de eerste Jeugdprins die ook als volwassene de Bosuilen voorgaat met Carnaval? Dat zou zomaar kunnen, want: “Als je Jeugdprins kunt worden, kun je ook grote Prins worden”, zegt Joep XVII vol overtuiging. “Ook dan heb je je klein Gevolg en Raad om je bij te staan.”

Jeugdprins Nick met zus Mandy

“Welke BN’ers zou jij trouwens kiezen in je Gevolg”, vraagt Joep XVII aan Nick. Die ziet Max Verstappen wel zitten als adjudant. “En als pages?” “Madison Beer en mijn zus Mandy”, zegt Nick beslist. Donny, Gullie en Travis Scott vindt hij goede kandidaten om samen een feestje mee te bouwen. “En Pogba, mijn favoriete voetballer, en Nick Olij van NAC, ook al doet die het niet zo goed.”

Natuurlijk krijgt Prins Joep de bal teruggekaatst. “Paul Depla zou een leuke adjudant zijn”, mijmert hij. “En Edsilia Rombley en Carice van Houten als pages lijkt me ook zo gek niet. Niet dat ik mijn eigen stralende pages wil inruilen, hoor!” Want Prins Joep XVII en zijn Gevolg zijn na drie jaar een goed geoliede machine. “Het is het heel leuk om te zien dat mijn Raad een goede afspiegeling van het dorp is. Dat is ook wat Carnaval voor mij betekent: de Bosuilen met elkaar verbinden.”

Carnaval gaat er in coronatijd anders uitzien dan de Bosuilen gewend zijn. “Maar we doen het in elk geval samen”, klinkt het eensgezind.