Presentatie jubileumboek 55 jaar Carnaval in Bosuilendorp

Het gouden jubileumjaar van het Bosuilse Carnaval werd zaterdag 13 november jl. afgesloten met de presentatie van het langverwachte naslagwerk over 55 jaar Carnaval. Door het coronavirus moest de opleverdatum een paar keer uitgesteld worden. Frank Husson: “Dat gaf ons wel de kans om er een goed en compleet boek van te maken”. Het resultaat was het wachten dan ook waard. 256 pagina’s vol herinneringen in tekst en beeld: een ode aan alle Bosuilen en Bosuilinnen….

 Proces
De werkgroep voor het jubileumboek kwam in het najaar van 2020 voor het eerst bij elkaar. Omdat toen net aanvullende coronamaatregelen waren afgeroepen, vond de aftrap digitaal plaats. En uiteindelijk is het hele boek ‘op afstand’ gemaakt. Een leuke, maar grote klus: eerst maandenlang spitten, feiten en foto’s verzamelen, (her)schrijven, controleren, redigeren en vormgeven… En niet te vergeten het verwerken van de feedback van de Bosuilen die de conceptteksten kritisch hebben willen nalezen. De drukker leek het op het allerlaatste moment nog te laten afweten, maar uiteindelijk was het boek toch net op tijd voor de presentatie klaar.

Twee versies
Het jubileumboek begint met de Prinsengalerij, met portretten van alle 17 Bosuilse leutvorsten. Ook de Bosuilse jeugd, sfeermakers en markante persoonlijkheden uit het Bosuilse Carnaval komen aan bod. Carnaval in Bosuilendorp wordt uitgebreid van dag tot dag beschreven. Er zijn twee versies uitgebracht. De ‘normale’ editie, á 17,50 euro, heeft een oplage van 411 boeken. Daarnaast zijn 55 exemplaren gedrukt met een luxe kaft, gouden bladwijzer en handtekeningen van alle nog levende Prinsen. Deze kosten 55 euro per stuk. Beide versies zijn in onze webshop te verkrijgen.

Eerste exemplaar
Er was geen enkele twijfel over wie het eerste exemplaar zou ontvangen. Secretaris John Vester: “Er stond eigenlijk maar één naam bovenaan het lijstje: een persoon die enorm belangrijk is geweest in de afgelopen 15 jaar, die altijd aanwezig was maar nooit op de voorgrond stond, iemand waar je altijd blind op kon vertrouwen. Hij heeft de wederopstanding van ons Carnaval mee vorm gegeven en is een steun en toeverlaat voor de hele club. Hij is raadslid geweest, Boswachter en penningmeester.” Onder luid applaus werd Henk Bos naar voren geroepen. John: “Ik weet wat het voor jou betekent om hier vandaag te zijn en wil je zeggen dat het enorm veel voor ons betekent!  Het is mij dan ook een eer om je namens de hele S.U.C. het eerste exemplaar uit te reiken.”

Afsluiting
De boekpresentatie vond plaats bij Heemkundemuseum Paulus van Daesdonck, waar 6 december 2020 de overzichtstentoonstelling over 55 jaar Carnaval in Bosuilendorp geopend werd. De officiële afsluiting hiervan vond aansluitend aan de boekpresentatie plaats. John Vester: “Hiermee sluiten we ook ons 55-jarig lustrumjaar af. Op één klein feestje na … Als het ons gegeven is, pakken we nog een keer groots uit op het Grand Bosuilenbal Masqué op 11 december a.s. Er zijn gelimiteerd kaarten beschikbaar; zorg dus dat je snel reserveert op onze website.”