Een kijkje in de historie van het Carnaval in het Bosuilendorp: het Sauwelen.

Beste Bosuilen en Bosuilinnen, ten tijde van het verschijnen van dit Weekblad is het nog ongeveer anderhalve week tot aan de Carnavalsdagen. Het weekend voorafgaand aan Carnaval is in de agenda’s van vele Bosuilen en Bosuilinnen normaal gesproken gevuld met een avond Sauwelen, In het dorp merk je dan dat ernaartoe wordt geleefd. Helaas dit jaar geen sauwelavonden; vandaar dat we deze week ingaan op een stukje historie van het Sauwelen….

Humor
Sauwelen, “de kunst om de dagelijkse dingen op een humoristische wijze de revue te laten passeren waarbij vaak wereldberoemde inwoners uit Ulvenhout centraal staan”. Ieder jaar weer een uitdaging voor de sauwelaars om een sauwelact naar voren te brengen die voldoet aan de eisen en die zeker niet te lang moet duren. Sauwelen, een jaarlijks terugkerend evenement van formaat, tegenwoordig twee avonden gevuld met muziek, optredens en sauwelacts, met aan het einde van deze twee avonden de bekendmaking van de Oppersauwelaar. Een titel die de winnaar van het Sauwelen een jaar lang mag voeren.

De twee sauwelavonden worden sinds 2012 voorafgegaan door het Jeugdsauwelen, namelijk op de vrijdagmiddag ervoor. Om tot in lengte van jaren te kunnen genieten van het Sauwelen is het namelijk van belang om tijdig het jeugdige sauweltalent uit het Bosuilendorp een podium te geven. De Jeugdoppersauwelaar mag vervolgens als beloning optreden tijdens de sauwelavonden.

Het Sauwelen staat sinds 2012 onder leiding van de Sauwelcommissie die, net als de vorige organisatoren, zeer veel tijd besteedt aan de voorbereidingen van het Sauwelen. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de uitdaging om ieder jaar weer een wervelend programma voor te schotelen.  

Oppersauwelaar
Voor het eerst werd het Sauwelen, ontstaan in 1976, gehouden in de Fazanterie, dit alles onder toeziend oog van Prins Pierre du Bois en zijn gevolg. Het was een aarzelend begin; de Bosuilen en Bosuilinnen moesten wennen aan het Sauwelen, ook de eerste jaren daarna. De eerste winnaar van het Sauwelen was Jan Graumans, de toenmalige gemeentebode, die met zijn sauwelact menig raadslid op de korrel nam. De raadsleden zorgden er dan ook snel voor dat er een einde kwam aan de sauwelloopbaan van Jan Graumans, omdat het zogenaamde tonpraten niet in lijn lag met zijn dagelijkse functie.Tot op heden hebben vele Bosuilen en een enkele Bosuilin de titel Oppersauwelaar in de wacht gesleept, sommigen zelfs meerdere keren, waarbij het vaak een nek aan nek race was wie de winnaar zou worden.

Traditie
Het Sauwelen heeft in al die jaren ook twee “religieuzen” opgeleverd die allebei een eigen zaal hadden in het voormalig bekende zalencentrum de Harmonie, namelijk Seur SUC (Piet Nuijten) en Kapelaan van de Leut (Corné Reinieren). Ook zalencentrum de Harmonie heeft jarenlang dienst gedaan voor het houden van de sauwelavonden.

Het Bosuilendorp mag trots zijn op de jarenlange traditie van het Sauwelen en laten we hopen dat we volgend jaar weer in de rij kunnen staan om een kaart te bemachtigen. Mocht u de komende dagen in de aanloop naar Carnaval iets willen zien over het Sauwelen en Jeugdsauwelen van de afgelopen jaren, dan kunt u een en ander terugvinden op het Youtube kanaal Sauwelen Bosuilendorp. Hopelijk kunnen we volgend jaar de avonden weer live volgen in de Pekhoeve.  

Vanzelfsprekend wordt aan het Sauwelen ook aandacht besteed in het prachtige hardcover jubileumboek over 55 jaar Carnaval in Bosuilendorp waar we hard aan werken. Meer informatie of alvast bestellen? Neem dan contact op via secretariaat@bosuilendorp.nl.