Een kijkje in de historie van het Carnaval in het Bosuilendorp: de Jeugdraad

1992 of 1993 Jeugdprins Thijs of Bart op de Rosmolen

Beste iedereen van het Bosuilendorp, zoals twee weken geleden in Weekblad Nieuw-Ginneken aangegeven, nemen we jullie, in aanloop naar het Carnavalsweekend van 13 en 14 februari van dit jaar, iedere week mee in een stukje historie van het Carnaval in het Bosuilendorp. Deze week gaarne uw aandacht voor de Jeugdraad van het Bosuilendorp, want: wie de Jeugd heeft, heeft de toekomst.

1992 of 1993 prins Bema met jeugdprins Thijs of Bart

1995 prins Bema met jeugdprins Peter

 

Een blik in de Uilenroep van vorig jaar laat zien dat daar een trotse Jeugdraad is gepresenteerd. De Jeugdraad die ieder jaar opnieuw wordt samengesteld, bestaande uit een Jeugdprins of Jeugdprinses, een hofheer of hofdame, een adjudant, Uilien en de overige raadsleden. De invulling van de Jeugdraad is al jaren geen probleem; de jonge Bosuiltjes en Bosuilinnekes staan in de rij om deel te mogen uitmaken van de Jeugdraad.

 

 

In de aanloop naar Carnaval en tijdens de carnavalsdagen is de Jeugdraad bij vele festiviteiten betrokken en gaan de leden van de Jeugdraad voorop in het feestgedruis. Op Carnavalszondag rijdt de gehele Jeugdraad tegenwoordig mee met de optocht, dit op de Prinsenwagen. Voor het eerst deed de Jeugdraad mee met de optocht in het jaar 1985, dit zelfs met een eigen Prinsenwagen. 1985 was tevens het jaar waarin de eerste Jeugdraad werd gepresenteerd, dit door Prins Piet VII, met Patrick Bayens als eerste Jeugdprins….

Na de start in het jaar 1985 heeft het fenomeen Jeugdraad van lieverlee een serieuze plaats verworven in het Bosuilse Carnaval, hetgeen onder andere te danken is aan veel pionierswerk van het echtpaar Agnes en Theo Rovers. Nicole Oomen werd in 1988 de eerste Jeugdprinses van het Bosuilendorp.  

Vele Jeugdprinsen en Jeugdprinsessen hebben inmiddels “geregeerd” over het Bosuilendorp. De soms snelle wisselingen zijn daarbij te verklaren omdat de maximumleeftijd voor een lid van de Jeugdraad is gesteld op 13 jaar. Al met al hebben tot op heden heel wat Bosuiltjes en Bosuilinnekes als lid van de Jeugdraad, Carnaval gevierd in het Bosuilendorp. Iets om als dorp trots op te kunnen zijn. Ook mag daarbij worden vermeld de inzet van de ouders die ieder jaar weer de begeleiding van de kinderen op zich nemen en de mensen die ervoor zorgen dat de leden van de Jeugdraad ieder jaar weer een mooie outfit kunnen dragen.

Dit jaar helaas ook voor de leden van de Jeugdraad een ander Carnaval. Volgend jaar hoopt de Jeugdraad weer voorop te kunnen in de polonaise tijdens onder andere het Scholencarnaval, de Jeugddisco, de optocht en de andere bekende festiviteiten.

Ondertussen zijn we hard aan het werken aan een prachtig hardcover jubileumboek over 55 jaar Carnaval in Bosuilendorp. Meer informatie of alvast bestellen voor € 15,- per exemplaar? Neem dan contact op via secretariaat@bosuilendorp.nl.