De Bosuilen gaan los!

Vrijdagochtend 21 februari jl. deden Prins Joep XVII en Jeugdprins Jop om 11.11 uur carnavalsmascotte Uilien de groen-witte S.U.C-cape om tijdens het Scholenbal in De Pekhoeve. Hiermee openden zij officieel het Bosuilse Carnaval. Op hetzelfde podium werden vervolgens ook de Branduilen onthuld. In de loop van de dag kregen beide basisscholen en kinderdagverblijf Boeffies & (B)engeltjes bezoek van de Bosuilse Prinsen en hun gevolgen. In de namiddag ontmoetten de leutvorsten op De Donk te midden van de oudere inwoners van Bosuilendorp op uitnodiging van Prinses Wilhelmina de 40e hun collega’s uit Baviaonenland en Bonenpikkersland. De Bosuilen, jong én oud, hoeven zich eindelijk niet meer in te houwe!….. 

Voorafgaand aan het Scholenbal hadden Prins Joep en Jeugdprins Jop De Klokkebei bezocht, waar juf Dian een medaille ontving voor haar jarenlange inzet voor Carnaval. Onderweg naar de Pekhoeve maakten ze een tussenstop bij Boeffies & (B)engeltjes.

Uilien
In De Pekhoeve verzamelden zich ondertussen vanaf 10.45 uur leerlingen van de Bosuilse basisscholen. Ze waren meteen al nie te houwe. Op de muziek van JG Sound & Vision veranderde de zaal al snel in een deinende massa. Het enthousiasme van de leerkrachten deed daarbij niet onder voor dat van hun pupillen. Om 11.00 uur betraden Prins Joep XVII, Jeugdprins Jop en hun gevolgen de zaal, muzikaal voorgegaan door Blaaskapel De Bosuilen. “Deurzakken tot je ut nie meer vol kunt houwe”, moedigde spreekstalmeester Thom van Aert iedereen aan. De Bosuilse leutvorsten bedankten zowel hem als degenen die de Pekhoeve zo mooi versierd hadden. Thom leidde vervolgens een geslaagde recordpoging polonaisedansen: maar liefst 322 kinderen sloten zich aan.

Branduilen
De opening van Carnaval werd afgesloten met de onthulling van de metershoge, door de Bosuilse basisscholieren gemaakte, Branduilen. Dinsdag 25 februari worden deze ter afsluiting van Carnaval 2020 op het grasveld bij De Pekhoeve ceremonieel verbrand. Voordat het laatste deel van het Scholenbal werd ingezet, werd Hanny Bos onderscheiden omdat zij kleding voor de Jeugdraad maakt.

Basisscholen
Na het Scholenbal vervolgden beide scholen elk hun eigen programma. Om 13:00 uur namen Prins Joep, Jeugdprins Jop en hun gevolgen het defilé af bij de optocht van De Klokkebei. Aan het motto van dit jaar was goed gehoor gegeven. Groepen Chinezen (“ni-hao”), ontsnapte dieren en gevangenen, sportwagens, toiletpotten, balsporters, obers, serveersters, milieubeschermers en gewichtheffers trokken in een vrolijke stoet langs ‘t Hofflandt.

Om 13.30 uur meldde het prinselijk gezelschap zich bij De Rosmolen, waar de kinderen het hossen duidelijk nog lang niet beu waren. Juf Lieke kreeg een medaille voor haar inzet voor Carnaval. Menno van der Kooij mocht om 14.00 uur de vakantiebel luiden.

 

Buddyprogramma
In de Flamingobar werden vervolgens de nieuwe leden van de Jeugdraad en de Raad van Elf in de adelstand verheven en mochten de Jeugdraadleden een buddy kiezen: een lid uit het gevolg van Prins Joep XVII waarvan ze tijdens Carnaval ondersteuning krijgen. Miranda en Monika ontvingen een onderscheiding voor hun rol als begeleidsters van de Jeugdraad.

De Donk
Het dagprogramma werd afgesloten met een bezoek aan De Donk, waar ook de leutgezelschappen van naburige dorpen hun opwachting maakten. Dit feest blijft mede dankzij een bijdrage van Cultuurfonds ’t Hofflandt mogelijk. Diverse kapellen betraden het podium; ook onze eigen Bosuilen en Boskuikens natuurlijk. Onder de vele deelnemers aan de polonaises bevond zich onder andere mevrouw Van Oerle, die dit jaar wederom de winnares was van de Carnavalsmodewedstrijd op De Donk. Er werden over en weer talrijke onderscheidingen uitgedeeld door en aan Prinses Wilhelmina. Ook was er een speciaal woord van dank van Prins Joep XVII voor Marije, zijn voormalige Adjudant.

Wat deze dag vooral is gebleken, is dat leeftijd er niet toe doet met Carnaval: jong én oud zijn in Bosuilendorp nie te houwe!