Winnaar Jeugdsauwelen Bosuilendorp: Joep Martin als Sinterklaas

Vrijdag 22 februari stond het jeugdsauwelen op het programma. 11 acts, op beide scholen begeleid door Eric van der Westerlaken, maakten hun debuut in de ton. Het enthousiaste publiek bestond uit een groot aantal kinderen, opa’s en oma’s en een enkele vader en moeder. Natuurlijk was er  ook een jury; Jeugdprinses Mirte, Prins Joep XVII, meneer Jos en juffrouw Marietje mochten hun waardering uitspreken over de acts.

Aangekondigd door presentators Lynn en Jasper mochten Mick en Tom als eerste de ton betreden. Zij beten het spits af als rotjochies Jibbe en Jaks. Elkaar overhorend, rokend, drinkend en scheldend waren zij zo in hun rol verdiept dat ze zich verspraken tijdens een anekdote over hun meester. Dit leidde spontaan tot misschien wel de leukste grap: “De meester stak niet zijn vinger in de lucht maar iets anders” (noot van de schrijfster: ik zal het niet letterlijk plaatsen, u kunt vast wel iets verzinnen wat gezegd werd). Jurylid Jos complimenteerde de heren dat zij het goed hadden gedaan als eerste act, dit was natuurlijk dubbel spannend….


Hierna waren Akua (Aquia) en Saartje aan de beurt. Als Joppie en Patricia vertelden zij hoe ze het leven in Ulvenhout hebben geobserveerd. Door bij verschillende winkels langs te gaan en wat onderwijzers in de gaten te houden kom je een heel eind. Zo zat meester Martijn in het gips nadat hij juf Eva een liefdesverklaring wilde geven waarbij hij knielde maar de stoeprand niet had gezien. Prinses Mirte gaf een compliment voor hun leuke kleding en voor het feit dat ze heel Ulvenhout door waren gegaan voor deze sauwel.


Act nummer drie was de eerste sauwelaar die solo in de ton stond; Bauke als Chirurg Bo Bloedspoor. Prins Joep en Jos waren het er over eens dat dit bewonderenswaardig is en dat de lengte van zijn sauwel niet onder deed voor een volwassen sauwel. Maar over één ding waren alle aanwezigen het  eens, bij deze chirurg niemand onder behandeling zijn. Zijn handschoenen zitten nog bij iemand in het lichaam.

Vervolgens betraden weer twee dames het toneel. Anouk en Deauvine alias Noortje en Floortje als Tuttige stadsmeiden, hadden een lekker vlotte sauwel met veel woordspelingen. Zo was oma heel trots op zichzelf omdat ze een gekregen puzzel al binnen één jaar af had; op de doos stond immers 3 tot 5 jaar. Jurylid Marietje gaf aan dat de zaal veel plezier had tijdens deze sauwel en dat ze het supergoed hadden gedaan.

Sep en Silver stapten in de ring als boksers Rico Verhoeven en Badr Hari. Beginnend met een heuse stare down gingen zijn verder met het uitdagen van elkaar en opmerkingen maken; houdt Badr Hari soms van badderen? Volgens Prins Joep deden ze het heel goed, ruzie maken en toch beste maatjes zijn. En samen gaven zij raad aan meester Martijn in de sportschool. Welk apparaat maakt de meeste indruk bij de meiden? Juist, de pinautomaat.

Als laatste voor de pauze was het de beurt aan Joep als Sinterklaas. Natuurlijk kwam hij op met “Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht” maar dan in een moderner jasje. Hij was dit jaar niet met de stoomboot gekomen maar met de zuipschuit. Sylvana Simons moest het even ontgelden, zij staat nu op zijn zwarte…..euh roetveeglijst. De grappen kwamen vlotjes tot stand en zouden niet misstaan hebben bij de volwassen sauwelaars. De jury vond het geweldig. Joep had zijn thema goed vastgehouden en verder complimenten voor de grappen en kleding.

Na de pauze mochten Dou en Raf als Mega Mindy en de boef, aan de bak. Tijdens de sauwel kwamen er veel ‘oehs’ en ‘aahs’ uit het publiek. De jury gaf aan dat de sauwel erg in de smaak viel maar soms op het randje was. Waarschijnlijk doelde zij op de anekdote met het politie te paard waar het mannelijk geslacht niet onder het paard hing maar erop zat!

Hierna betraden weer twee dames de ton, Lisa en Emma als Elsa en Anna uit de film Frozen. Gekleed in de kleding uit de film begroetten zij het publiek als sneeuwvlokjes. Een paar weken geleden, toen er veel sneeuw lag, hadden ze Prins Joep gezien die een gekookt ei onder de sneeuw hield. Stond hij soms te wachten op de strooiwagen om wat zout op zijn eitje te strooien? De dames waren goed op elkaar ingespeeld, de sauwel liep lekker vlot. Jurylid Marietje vond het sprookjesachtig en vol humor.

Senne en Gwen waren de volgende sauwelaars. Als de Pubers kwamen zij al kauwgom kauwend in de ton. Zij waren wel voor wat nieuwe regels op school, niet rennen in de gang maar glijden door de school. Uurtje eerder weg, neem gewoon heel de dag vrij. Jury lid Jos vond ze er mooi uitzien maar had zijn twijfels over de nieuwe schoolregels. Prins Joep heeft aan deze sauwel wel wat goede tips overgehouden.

De tiende sauwelaar was Krijn als Elektricien. Gekleed met lichtjes om zijn nek kroop hij in de ton. Hij was iets verlaat door een stroomstoring op de roltrap. Volgens hem moet elektricien wel het oudste beroep zijn aangezien God op de eerste dag licht schiep. Elektriciens moeten de leidingen al  eerder gelegd hebben. De jury kon de vele technische grapjes zeer waarderen.

Al laatste mochten Merle en Isabella optreden als juffen van de Klokkebei. Verkleed als echte diva’s betraden zij de ton nadat deze eerst was gepoetst door een derde dame, die later ook hun bestelling kwam brengen. Zij bleven goed in hun rol en speelden met een mooi accent. Tijdens de sauwel even hun make up bijwerken was geen enkel probleem.

Aan de jury vervolgens de moeilijke taak om de winnaar te kiezen. Een voor een betraden alle deelnemers nog een keer het podium om een medaille in ontvangst te nemen. Het licht ging nog even uit bij de opkomst van Krijn, de elektricien. Voor Jeugdprinses Mirte en Prins Joep XVII was het de eerste keer dat zij de jeugsauwelprijs mochten uitreiken, ook bij hen was de spanning voelbaar. Uiteindelijk riepen zij Joep als Sinterklaas uit tot winnaar. Hij kreeg natuurlijk een grote beker en mocht vrijdag- en zaterdagavond optreden bij het volwassen sauwelen.