Derde open dag Bosuilse wagenbouwers


Zaterdag 20 januari konden de inwoners van Ulvenhout voor het derde jaar op rij een blik achter de schermen werpen bij de werkzaamheden van de Bosuilse wagenbouwers. In samenwerking met de S.U.C en de jeugdraad Ulvenhout  hadden Stichting Slotlaan en de Ulvenhoutse Wagenbouwers weer een open dag georganiseerd in de (bouw)loods, de voormalige brandweerkazerne aan de Slotlaan in Ulvenhout. Zo konden geïnteresseerden zelf ervaren wat er bij het maken van een carnavalswagen of de voorbereidingen van een loopgroep allemaal komt kijken.

Tijdens de open dag konden bezoekers onder het genot van gezellige muziek en een heerlijke kop warme soep vragen stellen aan ervaren bouwers. Tussen 13.00 en 16.30 uur druppelden gestaag  bezoekers binnen om de vorderingen aan de creaties voor de Carnavalsoptocht op 11 februari a.s. te bewonderen. Voor velen van hen was het een openbaring om te zien hoe deze tot stand komen.

Witte gij ut?….
Voor een wagen kan meedoen aan de optocht, moet er heel wat gebeuren. Eerst moet een ontwerp worden getekend, waarna met de constructie kan worden begonnen.  Grote vormen worden gelast; fijnere vormen worden met kippengaas (of ander materiaal) gemaakt: een kunst apart! Vervolgens wordt de wagen beplakt met oud papier, liefst van telefoonboeken, waarover nog een laag wit papier wordt geplakt. Ter afwerking wordt de wagen gespoten met verf en/of met de hand beschilderd.  En wat te denken van het laten bewegen van onderdelen, of het in elkaar zetten van de grotere wagens – waar soms zelfs een kraan aan te pas moet komen.

De jeugd heeft de toekomst
Prachtig om te zien dat dit jaar naast ervaren bouwers als CV de Duvels ook een nieuwe lichting bouwers aan de slag was in de loods: negen Ulvenhoutse vrienden van 15/16 jaar oud, verenigd in CV We zijn Er-nie.  De meesten van hen zijn al van jongs af aan betrokken bij Carnaval. Via CVs als de Gehaktballen en de Nadorst, of via de Jeugdraad.

Het plan om zelf te gaan bouwen, bestond al jaren. Na de zomervakantie was er vorig jaar dan eindelijk genoeg mankracht om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Het idee voor het ontwerp kwam tijdens de Herfstvakantie tot stand en vanaf begin december 2017 zijn de mannen driftig aan het bouwen. De meer ervaren  bouwers staan het negental met raad en daad bij. En ook de S.U.C, die het heel belangrijk vindt dat de bouwtraditie door jongeren wordt voortgezet, verleent de nodige steun.

 

Jump
De leden van CV We zijn Er-nie staan te springen om straks aan de Carnavalsoptocht mee te doen. Maar eerst gaan ze samen op 9 februari van 21:44 tot 01:11 uur naar Jump in de Pekhoeve; een feest voor jongeren van 13 – 17 jaar.

Een mooie gelegenheid om op Carnavalsvrijdag even flink met leeftijdsgenoten te feesten in Bosuilendorp. De muziek wordt verzorgd door JG-Sound, Luke Alwood en Next Level. Heb jij nog geen kaarten? Ze zijn voor € 7,50 verkrijgbaar in de Flamingobar en op Jeugdland. Voor eventuele vragen kun je terecht bij Jasper, Lynn of Niels op: tienersbosuilendorp@gmail.com.