Van page tot page

“Stralende pages.” Zo verwijst Prins Joep XVII steevast naar ‘zijn’ Nancy en Esther. En stralen doen de dames sinds 15 februari als nooit tevoren. Want de kogel is door de kerk na de laatste persconferentie van minister Kuipers: er kan eindelijk weer Carnaval gevierd worden! Nog niet zoals de Bosuilen dat het liefst zouden doen. Maar we mogen in elk geval samen een feestje bouwen. Ook Fay, de hofdame van Jeugdprins Nick, glundert. En of ze ut goed gaot maoke!


“Een Prins zonder adjudant is als een boom zonder stam”, zo vertelde adjudant Bob eerder. Om dit verder door te trekken, zou je kunnen stellen dat een Prins zonder page is als een schoen zonder (groene) veter. Daarop kom je als leutvorst natuurlijk niet heel goed uit de verf. Prins Joep XVII vertegenwoordigt de Bosuilen. Dat moet hij natuurlijk wel in stijl kunnen doen. Dat kan hij mede dankzij zijn pages.

Nancy en Esther hebben een vaste plaats aan de zijde van Prins Joep XVII, die na drie jaar blindelings op hen kan vertrouwen. “Je trekt intensief met elkaar op, dus je leert elkaar door en door kennen.” Fay is de enige hofdame in de Jeugdraad. Ze loopt al een paar jaar mee. “Het is super gezellig. De helft van de Jeugdraad zit bij mij in de klas op de Rosmolen. Ik vind het heel leuk dat ik dit jaar hofdame ben. Ik vind de kleding ook heel mooi.” Geroutineerd hult ze zich in haar gloednieuwe groene rokje, boa en hoedje en poseert stralend voor de foto. Fay is er duidelijk klaar voor!…..

Waar moet een page aan voldoen? Je bent in elk geval meer dan het visitekaartje van de Prins. “Je moet sociaal zijn en makkelijk met mensen kunnen praten,” hoort Fay. Nou, dat is geen probleem voor de kersverse hofdame van Jeugdprins Nick. Ze weet haar mondje heel goed te roeren. Alleen doet ze dat het liefst niet op het podium. “Ik heb wel een beetje last van plankenkoorts.” “Oh, maar dat hoeft helemaal niet hoor”, stellen Esther en Nancy haar gerust. De Prins praat, jij helpt hem met praktische dingen.” Gelukkig krijgt Fay binnen de Jeugdraad ook hulp van begeleidsters Miranda en Monika.

Van de drie dames heeft alleen Nancy al een keer op de Prinsenwagen gestaan met Carnaval, in 2019. “Dat was nog veel leuker dan ik gedacht had.” Esther liep dat jaar mee in de Optocht met CV De Dobbers; een kweekvijver voor aanstormend Bosuils bouwtalent. Omdat er dit jaar helaas nog geen grote Optocht kan plaatsvinden, kan ze nu misschien toch ook een keer op de Prinsenwagen staan. Datzelfde geldt voor Fay, die overigens hoopt dat ze net als adjudant Ruben en Jeugdprins Nick een extra jaar in de Jeugdraad krijgt door corona. Maar zo niet, dan zien we haar later zeker terug in de grote Raad van Elf. “Als page of als Raadslid.”

Het moge duidelijk zijn: Esther, Fay en Nancy gaan ut dit jaar met hun stralende aanwezigheid goed maoke met Carnaval!