Aftrap jubileumjaar met overdracht foto’s Prinsengalerij

Het 55-jarig jubileum van Stichting Ulvenhouts Carnaval (S.U.C) zal door het coronavirus een andere vorm krijgen dan gedacht. Maar een feest gaat het hoe dan ook worden! Het bestuur van de SUC is druk bezig met het opstellen van een ‘RIVM-proof’ activiteitenkalender. Een tentoonstelling in Heemkundemuseum Paulus van Daesdonck maakt daar in elk geval deel van uit. De foto’s uit de Prinsengalerij, die woensdag 25 juni jl. door Sharlotte Oomen van Bistro Sharlot werden overgedragen aan het dagelijks bestuur van de S.U.C, zullen daar een prominente plaats innemen. 

Staatsieportretten…
Eind jaren ’60 startte Janus Paulussen in zijn huis aan de Dorpstraat 58 in Ulvenhout Cafetaria de Fijnproever, wat later een café met zaal werd.  Hier begon hij met het ophangen van foto’s van Ulvenhoutse Carnavalsprinsen, gemaakt door Jos Sprangers. De foto van de eerste Carnavalsvorst van Ulvenhout, Prins Gaston I (Thomas van Campenhout van De Spijkers), dateert uit 1966.

Prinsengalerij
De eigenaar van Café-Restaurant Zaal Rompa, de opvolger van De Fijnproever, zette de traditie voort.

Hij sponsorde de staatsieportretten van Ulvenhoutse leutvorsten en kreeg als dank een afdruk om in zijn café op te hangen. Sharlotte Oomen nam vervolgens de foto’s over toen zij Bistro Sharlot opende. Ze liet ze opnieuw inlijsten en creëerde een Prinsengalerij. 1 juli 2020 sluit Bistro Sharlot. Voorafgaand hieraan droeg Sharlotte de collectie over aan de S.U.C. Deze telt inmiddels 12 staatsieportretten van Carnavalsprinsen en vier portretten van andere personen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het Bosuilse Carnaval.

Jubileumjaar
John Vester, secretaris van de S.U.C, mocht de foto’s samen met voorzitter Ad van Gurp en penningmeester Carola Verpaalen in ontvangst nemen. “We hadden eerder al aangegeven de foto’s ooit graag te willen overnemen. De overdracht ervan is een mooi moment in de aanloop naar ons jubileumjaar”,  aldus John. Officieel begint dat op 11 november 2020. De exacte invulling is gezien de huidige omstandigheden nog niet helemaal duidelijk. Er zal in elk geval aandacht aan het jubileum worden besteed met een gelegenheidstentoonstelling in het museum van Heemkundekring Paulus van Daesdonck, waar natuurlijk ook de Prinsengalerij te zien zal zijn. “Over de rest van de jubileumkalender zijn we nog aan het nadenken”,  vult John aan.

Urban Open
Het Ulvenhout Urban Open (UUO), het golftoernooi dat de S.U.C traditiegetrouw op de laatste zondag voor de schoolvakantie organiseert, kan in verband met de coronabeperkingen niet doorgaan. John: “We zouden de organisatie dit jaar voor de elfde en laatste keer op ons nemen, maar hebben het toernooi moeten verplaatsen naar volgend jaar. Het heeft ergens wel iets symbolisch dat de elfde editie nu waarschijnlijk in ons jubileumjaar plaats gaat vinden.” De nieuwe datum voor de laatste editie van het UUO is 18 juli 2021.

UUO Thuis BBQ
Voor dit jaar heeft de S.U.C een coronabestendig alternatief bedacht, “omdat zelfs op 1.5 meter een hole nog ver weg kan zijn”. 5 juli a.s. wordt er een UUO Thuis BBQ gehouden. (Voormalige) deelnemers kunnen zich tot 3 juli inschrijven voor diverse speciaal voor deze gelegenheid samengestelde kant-en-klare barbecuepakketten, en eventueel ook wijn. Neem voor meer informatie contact op met inschrijven@ulvenhoutopen.nl

Volg Stichting Ulvenhouts Carnaval in de aanloop naar het 55-jarig jubileum op Facebook en Instagram, of bezoek www.bosuilendorp.nl