Stichting Ulvenhouts Carnaval geeft er un draoi aon

De Stichting Ulvenhouts Carnaval, afgekort S.U.C, werd in 1966 opgericht met als doel ‘het bevorderen van het Carnavalsgebeuren in Ulvenhout en omstreken’. 5 januari jongstleden ontving de stichting de Ulvenhoutse Platte Buis voor haar jarenlange inzet voor het Bosuilendorp. Frank Husson, voorzitter van de stichting, nam de prijs in ontvangst en droeg deze op aan Jan Hamels en Herman Veraert, “de grondleggers van het Bosuilse Carnaval zoals we dat nu kennen”.

Frank Husson verhuisde 25 jaar geleden naar Ulvenhout.  Om een bijdrage te leveren aan het sociale leven in het dorp nam hij al snel actief deel aan het plaatselijke verenigingsleven, in bestuursfuncties of anderszins.  In 2006 organiseerde hij, nadat het toenmalige bestuur van de S.U.C en de Raad waren opgestapt, met goedkeuring van de Dorpsraad een vergadering waarvoor alle carnavalsvierders werden aangeschreven.  Frank: “Het was voor mij ondenkbaar dat Ulvenhout niet zijn eigen Carnaval zou hebben.”

De Raad van Wijze Mannen die naar aanleiding van deze vergadering werd benoemd, vroeg hem  vervolgens om Prins van het Bosuilse Carnaval te worden. Deze rol vervulde hij met verve in 2007, 2008 en 2009, waarna hij het voorzitterschap van de S.U.C overnam van Herman Veraert.

SAAMHORIGHEID

Frank: “De S.U.C  vindt het belangrijk dat inwoners van Ulvenhout in hun eigen dorp Carnaval kunnen vieren. Dit draagt bij aan de saamhorigheid in onze gemeenschap. Mensen die elkaar anders nooit ontmoeten, komen tijdens Carnaval in een ongedwongen sfeer met elkaar in contact en vieren samen feest.

Het is fantastisch om te merken dat steeds meer mensen zich betrokken voelen bij Carnaval.  Onze sponsorpaketten en het Ulvenhout Urban Open  hebben hier zeker aan bijgedragen. Het blijkt ook dat ons scholenprogamma basisscholieren enthousiast maakt voor Carnavalstradities, getuige het toenemend aantal jeugdsauwelaars en  deelnemers aan de kinderoptocht. En we horen dat steeds meer kinderen hun ouders vragen om niet op vakantie te gaan tijdens Carnaval.

Met 12- tot 18-jarigen zijn we in gesprek om ook hen een aantrekkelijk programma te kunnen bieden. Als we deze groep kunnen bereiken, hebben we de aansluiting tussen de Jeugdraad en de Raad van Elf gemaakt. Hier ligt nog een uitdaging”.

VERBROEDERING

Ook buiten de grenzen van het dorp smeedt de S.U.C banden.  Zo is de stichting lid van de Brabantse Carnavals Federatie.  Met Bavel en Chaam wordt jaarlijks het Verbroederingsbal gevierd.  En natuurlijk neemt de S.U.C deel aan het Prinsengeburenbal  en bezoekt op uitnodiging evenementen van andere Carnavalsverenigingen.

CARNAVALSPROGRAMMA

Voor 2014 heeft de S.U.C weer een gevarieerd Carnavalsprogramma ‘in elkaar gedraoid’. Frank Husson: “Het 30+-bal op zaterdag 1 maart belooft fenomenaal te worden. DJ’s Pim en Wim zullen hier draaien, en Marco Bink zal optreden met zijn muzikale vrienden, onder wie Daniëlle von Stockhausen.  Op optochtzondag neemt Prins Keeskènze om 15.00 het defilé af op het Dorpsplein. De Bosuilse Baby Borrel, die CV Nadorst maandagavond 3 maart organiseert als logisch vervolg op de Bosuilse Bruiloft vorig jaar, mag je ook niet missen. Het volledige programma is te vinden op onze site. Namens de S.U.C wens ik iedereen een geweldig Carnaval!”