Bouwbezoek Ulvenhoutse basisscholen

Al jaren verzorgen Niek Roovers (CV de Nopkes) en Bart van Baal (CV de Toekomst) het jaarlijkse bouwbezoek voor de Ulvenhoutse basisscholieren uit de groepen 5 en 6. Beiden hebben al zo’n  15 jaar ervaring  met het bouwen van carnavalswagen en vinden het belangrijk dat deze traditie wordt overgedragen aan de jeugd. De aangewezen personen dus om de jeugd enthousiast te maken voor deze vorm van volkskunst. Dit jaar vond het bouwbezoek aan de bouwplaats in het Uilennest, de voormalige brandweerkazerne van Ulvenhout, plaats op vrijdag 23 januari.

2015-01-23 Klokkebei uitleg crisiscentrum SUC webHet eerste bezoek werd door de kinderen van De Klokkebei afgelegd. De Rosmolen kwam daarna, in een tweede ronde, aan de beurt. Beide keren werden de jonge bezoekers in twee groepen opgedeeld. Eén groep mocht mee de bouwplaats op, terwijl aan de tweede groep in het crisiscentrum van de S.U.C stapsgewijs uitgelegd werd hoe een wagen tot stand komt. De kinderen luisterden geboeid en er waren vragen te over. Het was overigens opvallend hoeveel kinderen vertelden dit jaar mee te zullen gaan doen aan de optocht. Goed nieuws voor de toekomst van het Bosuilse Carnaval!

Het werd al snel duidelijk dat er heel wat komt kijken voor een wagen uiteindelijk mee kan doen in de optocht. Eerst wordt het ontwerp getekend,  waarna het frame van de wagen in elkaar  wordt gelast. Voor fijnere vormen wordt gegaasd; een kunst apart! Vervolgens wordt de wagen beplakt met oud papier, liefst van telefoonboeken, waarover nog een laag wit papier wordt geplakt. Ter afwerking wordt de wagen gespoten met verf.  En dan hebben we het nog niet over het laten bewegen van onderdelen en het in elkaar zetten van de grotere wagens, waar de kraan soms aan te pas moet komen. Natuurlijk werd ook het belang van veilig bouwen toegelicht. Als voorbeeld werd de laskap getoond, die alle kinderen natuurlijk wel voor wilden houden. Ook de (lege) verfspuiten gingen gretig van hand tot hand.

2015-01-23 Rosmolen op bouwplaats webOp de bouwplaats konden de kinderen zien hoe de theorie in de praktijk wordt toegepast. Daar bleek meteen dat het thema van dit jaar door alle bouwers zeer ter harte wordt genomen. De vloer kon maar moeilijk betreden worden, zo vol stond het. Vandaar dat de kinderen vanaf de zolder mochten kijken naar de creaties in wording. Toen eenmaal duidelijk was gemaakt  dat het bouwen van de grote wagens  wel duizenden euro’s kan kosten, vroegen sommige kinderen zich bezorgd af hoe die allemaal de loods uit konden komen zonder elkaar te beschadigen. Er werd opgelucht gereageerd toen duidelijk werd dat dat over het algemeen geen grote problemen oplevert. Ook waren de kinderen opgelucht toen ze hoorden dat de wagens na de optocht vaak worden afgebroken, dat onderdelen worden verkocht en dat het kale frame meestal opnieuw gebruikt kan worden voor een volgende optocht. Anders zou het toch wel heel zonde zijn van al het werk, dat wel zo’n zes maanden kan duren.

Als bonus konden de kinderen dit jaar ook nog een heuse loopgroep aan het werk zien en vragen stellen aan de aanwezige leden van CV Steenkool. Al met al weer een bijzonder geslaagd bezoek, dat nog werd opgeluisterd met een beker limonade en wat lekkers. Het doel van de middag was gezien de reacties van de kinderen in elk geval bereikt. Velen konden niet wachten om (verder) te bouwen de grote optocht en, in het geval van De Klokkebei, de schooloptocht.

Komt u dus vooral ook kijken naar de creaties in de kinderoptocht tijdens de Bosuilse Carnavalsoptocht op zondag 15 februari.