Bouwbezoek Ulvenhoutse basisscholen

Als eerste bezochten de twee groepen 6 van Obs De Klokkebei het Uilennest. Hierna volgden de groepen 5 en 6 van Kbs De Rosmolen. Bij elk bezoek werden de kinderen in twee groepen opgedeeld. Eén groep mocht mee de bouwplaats op, terwijl aan de tweede groep in het crisiscentrum van de S.U.C stapsgewijs uitgelegd werd hoe een wagen tot stand komt. De kinderen luisterden geboeid toe, en de vragen waren niet van de lucht. Het was overigens opvallend hoeveel kinderen vertelden di t jaar mee te zullen gaan doen aan de optocht. Goed nieuws voor de toekomst van het Bosuilse Carnaval!

Het werd al snel duidelijk dat er heel wat komt kijken voor een wagen uiteindelijk mee kan doen in de optocht en dat het in je eentje bijna onmogelijk is. Eerst moet het ontwerp getekend worden,  waarna het frame van de wagen in elkaar moet worden gelast. Voor fijnere vormen wordt gegaasd; een kunst apart! Vervolgens wordt de wagen beplakt met papier van telefoonboeken, waarover nog een laag wit papier wordt geplakt. Ter afwerking wordt de wagen dan gespoten met verf.  En dan hebben we het nog niet over het laten bewegen van onderdelen en het in elkaar zetten van de grotere wagens, waar de kraan soms aan te pas moet komen. Natuurlijk werd ook het belang van veilig bouwen toegelicht. Als voorbeeld werd de laskap getoond, die de kinderen om de beurt voor mochten houden. Ook de (lege) verfspuiten gingen gretig van hand tot hand.

Ter aanvulling op dit ‘bouwstappenplan’ mochten de kinderen ook de wagen in wording van CV De Nopkes in de bouwschuur bekijken.  Hier keken ze met open mond toe hoe de theorie in de praktijk wordt toegepast. Ze realiseerden zich allemaal hoeveel werk en geld zo’n grote wagen kost. De meest gestelde vraag was dan ook wat er na de optocht mee gebeurt. Ze waren best opgelucht toen ze hoorden dat de wagens vaak worden afgebroken, onderdelen worden verkocht en het dat het kale frame meestal opnieuw kan gebruikt wordt voor een volgende optocht.

De wagen van de Nopkes begon al aardig vorm te krijgen, maar het wordt nog kunst en vliegwerk om deze in de twee weken die resten voor Carnaval lostbarst, af te krijgen. De kinderen die deelnamen aan het bouwbezoek weten al dat het met De Nopkes in elk geval ‘1 big party’ gaat worden dit jaar. Komt u vooral ook zelf kijken tijdens de Bosuilse Carnavalsoptocht op zondag 2 maart. En mis het defilé om 15.00 uur op het Dorpsplein niet!