Open Dag Wagenbouwers in ‘Het Uilennest’

4 februari jl. organiseerden Stichting Slotlaan en de Ulvenhoutse Wagenbouwers in samenwerking met de S.U.C en de jeugdraad Ulvenhout voor het tweede jaar op rij een open dag in de (bouw)loods, de voormalige brandweerkazerne in Ulvenhout. Zo kon iedereen die hierin geïnteresseerd was, zelf ervaren wat er bij het maken van een carnavalswagen of bij de voorbereidingen van een loopgroep komt kijken.

Voor een wagen kan meedoen aan de optocht, moet er heel wat gebeuren. Eerst moet een ontwerp worden getekend, waarna met de constructie kan worden begonnen.  Grote vormen worden gelast; fijnere vormen worden met kippengaas (of ander materiaal) gemaakt: een kunst apart! Vervolgens wordt de wagen beplakt met oud papier, liefst van telefoonboeken, waarover nog een laag wit papier wordt geplakt. Ter afwerking wordt de wagen gespoten met verf en/of met de hand beschilderd.  En wat te denken van het laten bewegen van onderdelen, of het in elkaar zetten van de grotere wagens – waar soms zelfs een kraan aan te pas moet komen.

ZIT DUR SCHOT IN?
Tijdens de open dag op 4 februari konden geïnteresseerden onder het genot van een muziekje en een kop soep vragen stellen aan ervaren bouwers. De interesse was groot. Ook kon een blik geworpen worden op de vorderingen die de bouwers maakten met hun creaties voor de Carnavalsoptocht op 26 februari a.s. Bij sommigen zat dur overigens duidelijk meer schot in dan bij anderen.

 

DE JEUGD HEEFT DE TOEKOMST
Natuurlijk werd deze dag ook aan de kinderen gedacht. Zij mochten zelf meedoen met papieren stroken door gaaswerk vlechten en dit vervolgens beplakken met stukken papier uit telefoonboeken. Neeltje (groep 3) en Emma (groep 5) hielpen maar wat graag een handje mee bij CV de Boereknuppels. Stralend van plezier plakten ze met hun handend glimmend van de lijm papiertje na papiertje op de wagen in wording. “Het glibbert zo lekker”, antwoordde Emma op de vraag wat ze er het leukste aan vond. Neeltje nam haar taak zeer serieus en voerde meteen maar wat herstelwerkzaamheden aan het vlechtwerk uit. Ook de Prinsenwagen was in trek bij de kinderen, die maar wat graag naar boven klommen om van het uitzicht te genieten.

VOOR HERHALING VATBAAR
Waar tot voor twee jaar geleden een bouwbezoek was weggelegd voor de schooljeugd van de groepen 5 en 6, kan onder de nieuwe opzet iedereen die geïnteresseerd is een blik achter de schermen werpen. Gezien de belangstelling op 4 februari jl. is dit duidelijk een geslaagd initiatief, dat hopelijk ook volgend jaar weer herhaald gaat worden.