Jeugdsauwellessen Bosuilendorp

Ook dit jaar krijgen de groepen 7 en 8 van de Bosuilse basisscholen sauwellessen als onderdeel van het scholenproject van de S.U.C. In slechts een paar weken tijd bereiden de leerlingen in groepjes hun sauwels voor. 2015-01-30 WNG Jeugdsauwelen Klokkebei webVrijdagmiddag 6 februari worden maximaal 10 acts van Kbs De Rosmolen en OBS De Klokkebei opgevoerd. Niet zomaar op school, maar in de ton op het podium van De Pekhoeve. De winnende jeugdsauwel vormt de openingsact van het volwassen Sauwelen diezelfde avond. Het Jeugdsauwelen is dit jaar overigens (gratis) toegankelijk voor publiek. De optredens starten om 13.00 uur.

SAUWELCOACHES

Het S.U.C scholenproject heeft als doel de jeugd met carnavalstradities kennis te laten maken. De jonge Sauwelaars hoeven hun act niet alleen voor te bereiden. Ze worden bijgestaan door meervoudig Oppersauwelaars Thom van Aert (1998, 2000, 2002 en 2009), Jos Schetters (2005, 2007, 2008, 2011 en 2012) en fervent Sauwelaar Eric van der Westerlaken. Alle drie zetten zij graag hun kennis, ervaring en enthousiasme in om het Sauwelen over te dragen op de jeugd. Want daar komt namelijk best wat bij kijken! Een goede Sauwel laat op humoristische wijze – al dan niet lokale – herkenbare situaties en bekendheden de revue passeren. Het feit dat Sauwelaars als typetjes in de ton plaats nemen, maakt het verder makkelijker om onherkenbaar en uit naam van een fictief persoon ook serieuzere zaken aan de kaak te stellen en grapjes te maken over bekende en/of belangrijke mensen.

 

SAUWELLES

In twee lessen krijgen de leerlingen uitleg over het Sauwelen. Wat is een sauwel? Hoe schrijf je een goede sauwel? En: hoe presenteer je die? Vervolgens gaan de kinderen in werkgroepjes hun eigen sauwel schrijven, bedenken ze typetjes en verzinnen ze de bijbehorende attributen. En natuurlijk moet er worden besloten wie er de ton in zal gaan. De coaches zijn beschikbaar voor tips en advies. Een snelle rondgang langs de groepen 7 en 8 van De Klokkebei leert dat er goed naar de coaches geluisterd wordt.

 

DOM BLIKJE EN DOM BLONDJE

Een groepje van vijf meiden uit groep 6/7B, bijvoorbeeld, heeft de woorden van hun coach Jos Schetters duidelijk ter harte genomen. Lotte, Annelotte, Loeki en Josefien zijn bezig met een Sauwel met de typetjes ‘Dom Blondje’ (Annelotte) en ‘Dom Blikje’ (Loeki). Een vijfde groepslid, Tess, is  helaas ziek. De meiden hebben inspiratie voor hun grappen van internet gehaald en daar een eigen draai aan gegeven. Ook proberen ze nog een aantal grappen zelf te bedenken. Hun Sauwel speelt zich af in het Bosuilendorp en bevat een aantal leuke woordspelingen. En meer kunnen we hier natuurlijk niet verklappen…

 

Het aantal Jeugdsauwels in voorbereiding is dit jaar zo groot, dat het nog een hele klus wordt om te bepalen welke vrijdag 6 februari in De Pekhoeve mogen worden opgevoerd, waar u dit jaar dus bij kunt zijn. Maar: kom op tijd, want vol is vol!