Héét van de Naold…: Boskuikens maken zich op om de vleugels uit te slaan

2015-01-27 WNG Repetitie Boskuikens web (2)

Dinsdag 27 januari, 18:30 uur. De repetitieruimte van Harmonie ‘Constantia’ op Sport & Party Centrum Jeugdland vult zich langzaam maar zeker met jonge Bosuilen. Geroutineerd zetten zij hun instrumenten klaar. Dirigent Jan van den Brandt is net terug van 2,5 week vakantie en nieuwsgierig naar de vorderingen die zijn pupillen in zijn afwezigheid gemaakt hebben. Nog maar 17 dagen, tenslotte, voor Carnaval losbarst en dan zullen ze Blaaskapel De Bosuilen bij een aantal optredens gaan vergezellen.  

De groep bestaat uit 21 muzikanten. 15 van hen spelen al bij het Leerlingenensemble van Harmonie ‘Constantia’. De overige zes zijn in september vorig jaar met muzieklessen begonnen en …..zullen in de loop van dit jaar het Leerlingenensemble gaan versterken. Hun Carnavalsrepertoire bestaat  uit drie nummers: ‘Hutje op de hei’, de ‘Hoofd Schouders Medley’ en ‘Verliefdheid is een Toverbal’. Aanstekelijke muziek, waarbij niemand stil zal kunnen blijven staan. De nummers zijn aangepast naar diverse niveaus, zodat de jonge muzikanten allemaal hun eigen bijdrage kunnen leveren.

Voor de dirigent van het Leerlingenensemble van ‘Constantia’ is dit de eerste keer dat hij de jongste leden van de harmonie onder zijn vleugels neemt in de aanloop naar Carnaval. Geen geringe opgave gezien de beperkt tijd die hiervoor beschikbaar is en de grootte van de groep jonge muzikanten. Die ook nog allemaal op verschillende niveaus muziek maken, variërend van vier jaar tot vier maanden!

Maar… als iemand het kan, is Jan van den Brandt het. Hij heeft jarenlange ervaring als muzikaal leider bij diverse blaaskappellen, waaronder de Zaogurs. En hij wil niets liever dan zijn passie voor muziek overdragen aan de jeugd.

Jan: “De jonge muzikanten doen heel erg hard hun best om de liedjes ingestudeerd te krijgen en ik help ze daar graag bij. Regelmatig komt er een vraag over een noot die nog niet tijdens de reguliere lessen is behandeld. Het is dan aan mij om een aanpassing te maken. Kinderen die tijdens Carnaval op een blaasinstrument spelen, blijven dat tot in lengte van dagen uitvoeren. Jong geleerd, is oud gedaan.”

Nog een paar weken maar en dan zullen de Boskuikens zich bij een viertal gelegenheden presenteren, te weten: vrijdag 13 februari om 15.30 uur bij ‘De Donk’, zaterdag 14 februari om 16.00 uur bij het VLUG-bal in de Flamingo Bar, maandagochtend 16 februari bij Baronie TV in Breda en tenslotte dinsdag 17 februari bij de Uilenverbranding bij De Pekhoeve.

En als het enthousiasme van de jonge muzikanten een indicatie mag zijn, is één ding zeker: dan blazen ze iedereen van de sokken met Carnaval.